Plantele au nevoie să “socializeze”. Modul în care pot comunica între ele

0
114

plantelePlantele comunică între ele. Busuiocul este binefăcător pentru alte plante. Feniculul are o influență negativă asupra vecinilor de ghiveci.

Orice iubitor de flori ne poate spune că plantele comunică. Dar, până de curând, nu se știa că plantele au nevoie și să “socializeze” între ele. 

Plantele comunică între ele

Cercetătorii susțin că uneori plantele îşi dau seama lângă ce vecini stau chiar şi atunci când se află în stadiul de semințe.

Un studiu a demonstrat că plantele de ardei iute aflate în perioada de germinare cresc mai bine atunci când sunt aşezate lângă un vecin „prietenos”, în cazul de faţă, un busuioc adult.  În schimb, plasate lângă un vecin „răutăcios”, precum feniculul, aceste plante nu s-au mai dezvoltat, relatează Rador.

Busuiocul-benefic și fenicului-malefic pentru „vecine”

„Rezultatele noastre arată că plantele sunt capabile să influenţeze pozitiv dezvoltarea semințelor printr-un mecanism necunoscut pentru moment. În acelaşi mod, vecinii „răi”, precum feniculul, împiedică germinarea semințelor de ardei iute. Credem că un răspuns la acest mister implică semnale acustice generate folosind oscilaţii nanomecanice din interiorul celulei care permit comunicarea rapidă între plantele din apropiere”, a declarat dr. Monica Gagliano, de la University of Western Australia.

De ce feniculul este un vecin „rău”? Deoarece concurează agresiv, eliberând substanțe chimice care încetinesc creşterea rivalilor.

De ce busuiocul este un vecin „bun”? Deoarece produce substanțe chimice ajutătoare care susţin creşterea plantelor din jur prin descurajarea buruienilor şi a dăunătorilor.

„Interesant a fost faptul că efectele au rămas neschimbate chiar şi atunci când semnalele busuiocului au fost blocate. Acest lucru a indicat interacţiunile dintre cele două plante sunt imediate printr-o modalitate de semnalizare diferită faţă de cele studiate de noi. Cel mai important lucru a fost acela că nu s-a observat nicio diferenţă între germinarea semințelor de chilli din apropierea busuiocului lăsat liber şi a celui acoperit. Descoperirea indică faptul că lumina, atingerea sau semnalele chimice, chiar dacă sunt importante, nu sunt şi necesare pentru ca semințele de chilli să simtă planta de busuioc din apropiere”, au mai explicat cercetătorii.

Pentru mai multe descoperiri științifice accesați rubrica Știință.

Ana Grama