Cinci plante medicinale la îndemâna oricui

0
790

Plantele au fost folosite în scopuri medicinale de secole, iar noi avem unele dintre aceste remedii naturale în propria curte.

Farmacia naturii include sute de plante medicinale și  aromatice, care pot fi folosite pentru vindecare şi îmbunătăţirea stării de sănătate. Fie că ne referim la o floare de mac care conține opioid utilizat ca agent calmant sau la o frunză de salvie care are proprietăţi antiinflamatoare şi antifungice, plantele medicinale sunt cunoscute şi utilizate de secole în numeroase culturi. Iată cinci plante medicinale pe care fiecare dintre noi le avem în casă sau grădină, potrivit publicaţiei Mother Nature Network.

Aloe vera

aloe planteleCei mai mulţi dintre noi au acasă o plantă de aloe.

Aloe vera conține diferiți compuși care reduc inflamaţia, umflăturile, roşeaţa, durerea și mâncărimea.

Poate fi utilizată pentru: arsuri, leziuni uşoare ale pielii şi ca un laxativ ușor.

Pentru a beneficia de proprietăţile ei Marci Cervone, recomandă să tăiaţi o frunză proaspătă de aloe şi aplicaţi-o pe locul dureros. Gelul acţionează ca un bandaj natural, grăbeşte vindecarea şi  alină rapid durerea.

Pentru un laxativ natural se stoarce gelul  de la o frunză mare într-un pahar cu apă proaspătă purificată, se amestecă și se bea.

Roinița

roinita planteleCunoscută şi sub denumirea de balsam de mentă sau busuiocul stupului, roiniţa are un efect uşor sedativ, de ameliorare a stării de agitaţie şi a oboselii intelectuale.

Poate fi utilizată pentru calmarea stomacului  şi a  sistemului nervos.

Pentru un ceai de roiniţa se adaugă 2 linguriţe de frunze la o cană de apă fierbinte. Se lasă la infuzat pentru cinci minute, după care se consumă ca atare sau cu adaos de miere şi lămâie.

Pentru o baie caldă se adaugă în cadă un săculeţ de in care a fost umplut cu frunze de roiniţă.

Atenție! Nu trebuie utilizată în timpul sarcinii, deoarece poate stimula contracţiile uterine.

Păpădia – Se numără printre plantele care nu trebuie să-ți lipsească din salate

papadia planteleTaraxacum officinale, aşa cum este numită păpădia ştiinţific, este o plantă plină de nutrienţi care  vindecă şi stimulează fluxul biliar şi îmbunătățește capacitatea organismului de a elimina toxinele.

Poate fi folosită ca diuretic,  previne calculii biliari și curăţă ficatul. De asemenea, frunzele de păpădie conţin cantităţi notabile de vitamina C şi beta-caroten. Sunt considerate un antioxidant care ajută la prevenirea multor boli.

Frunzele pot fi consumate ca salată în timp de florile pot fi adăugate în supe şi ciorbe.

Extern, conţinutul lăptos poate fi aplicat pe diferite afecţiuni ale pielii, fiind un tratament eficient pentru veruci.

Lavanda

lavanda planteleAceastă plantă parfumată are o istorie lungă fiind utilizată din timpuri străvechi pentru a  calma stomacul, mintea şi pielea.

Este utilizată ca un sedativ, pentru  eliberarea de stress,  pentru a restabili calmul și  a elibera tensiunile. În scopuri medicinale mai este utilizată şi pentru a trata afecţiunile hepatice şi biliare, migrenele şi starile gripale.

Cunoscuta plantă de pe dealurile din Provance, cu flori parfumate şi colorate în nuanţe de albastru până la violet mai poate fi utilizată ca şi ca odorizant natural sau în diferite aranjamente florale, ca plantă decorativă.

Pătrunjel – Una dintre plantele cele mai populare

patrunjel plantelePătrunjelul inhibă secreţia de histamine, un compus produs de organism care provoacă alergii, urticarie și febra fânului. De asemenea fruzele, rădăcina şi seminţele conţin un ulei cu proprietăţi diuretice şi laxative.

Pătrunjelul poate fi utilizat pentru împrospătarea respiraţiei, datorită conţinutul mare de clorofilă, considerat şi odorizantul naturii, pentru tratarea anemiei – datorită conţinutul mare de vitamina C şi antioxidanţi, dar şi pentru îmbunătăţirea vederii pe timp de noapte, datorită conţinutului de vitamina A.

Poate fi consumat ca atare în salate şi în sosul pesto  sau sub formă de ceai prin adăugarea a  două lingurițe de frunze uscate sau o linguriță de semințe zdrobite la o cana de apă clocotită care se lasă la infuzat 10 minute. Se strecoară şi se consumă ca atare.

Emanuela Popa

Vă invităm să citiți mai multe articole cu tema „Stil de viață” aici.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here