Poetul Ion Mureșan a primit la Balul Operei două distincții

0
109
Poetul clujean Ion Mureșan a primit duminică seară o dublă distincție, la Balul Operei. Acesta este un eveniment cultural care se organizează în Cluj de 19 ani. Scriitorul clujean a primit atât titlul de Cetățean de Onoare al Județului Cluj — “Clujean de Onoare”, cât și pe cel de “Senior al cetății”.
Ion Muresan
Poetul clujean Ion Mureșan

Poetului și publicistului Ion Mureșan a fost, luna trecută, și laureat al Premiului Național de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia.

“Una dintre personalitățile de marcă ale urbei noastre este domnul Ion Mureșan. El este considerat unul din cei mai buni poeți pe care România îi are la ora actuală și care și-a dovedit excelența de-a lungul timpului”, se arată în referatul ce însoțește hotărârea CJ.

Ion Mureșan s-a născut în Vultureni pe 9 ianuarie 1955.

“A făcut parte din gruparea revistei Echinox. După absolvire devine membru al cenaclului Saeculum din Beclean. Între anii 1981 și 1988 a fost profesor de istorie în comuna Strâmbu. Din 1988 devine redactor la revista Tribuna din Cluj. În prezent este publicist comentator la un ziar clujean și redactor-șef al revistei Verso din Cluj. A debutat cu poezie în revista Cutezătorii (1968). În 2005 a fost invitat în Franța în cadrul programului Les Belles Etrangeres.

De-a lungul timpului, a publicat volume de poezii și eseuri”, se mai arată în referat. Printre volumele de poezii menționate se află “Cartea de iarnă” publicată în 1981 la București, în cadrul editurii Cartea Românească; “Poemul care nu poate fi înțeles” publicat la editura Arhipelag din Târgu Mureș în anul 1993; volumul “Paharul/Glass/Au fond de verre”, publicat în anul 2007 la Baia Mare de Fundația Culturală Archeus & Scriptorum, precum și volumul “Cartea Alcool” apărută la Bistrița la editura Charmides în anul 2010.

Alături de poetul Ion Mureșan, duminică seară au mai primit titlul de “Senior al cetății” rectorul UMF, Alexandru Irimie, președintele Societății de Neurologie din România, Dafin Fior Mureșanu, precum și scriitorul Mircea Opriță și profesorul Ilie Rad, de la Catedra de Jurnalism a Facultății de Științe Politice.

Președintele Consiliului Județean, Horea Uioreanu, a acordat o serie de premii numite “Emblemă de Cluj” Serviciului Salvamont Salvaspeo Cluj, dar și comunelor Beliș și Horea, pentru implicarea lor în acțiunile de salvare a victimelor accidentului aviatic petrecut în Munții Apuseni în 20 ianuarie.

A 19-a ediție a Balului Operei, eveniment unic în România, a reunit, în 22 și 23 februarie, la Cluj-Napoca, nume importante din lumea muzicii și a modei românești.

În cadrul evenimentului a avut loc și o prezentare de modă semnată de Cătălin Botezatu. Piesa centrală a fost o rochie realizată din 15.000 de flori. Rochia a cântărit peste 30 de kilograme și a fost realizată în 48 de ore de șapte decoratoare florale. Florile ce constituie rochia sunt  garofițe albe, orhidee, limonium și aster roz.

Sursa: Agerpres

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here