Poezia lui Blaga, transpusă în culoare de pictorul Ion Constantinescu

0
318

omagriu_luciuan_blaga3Poeziile lui Lucian Blaga precum “Mirabila sămânță” sau “Luntrașul” au fost transpuse în imagini de pictorul Ion Constantinescu.

Aceste lucrări și multe altele, inspirate de versurile poetului luminii, se află într-o expoziție deschisă la Universitatea Babeș-Bolyai, cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea lui Lucian Blaga, informează Agerpres.

Expoziția “Ferestre colorate”, al cărei nume este inspirat tot de o scriere a lui Blaga — o comparație între casele săsești și cele românești, poate fi văzută toată luna mai la Galeriile “Paul Sima” ale UBB. Intrarea este gratuită.

“Fenomenul Blaga eu îl studiez de foarte mulți ani, sunt un mare iubitor al acestui poet. Am folosit și tehnica în ulei, gravura sau sculptura în lucrările inspirate din poeziile lui. Blaga este o mare personalitate, atât din punct de vedere religios, dar și filosofic. Am multe, foarte multe lucrări prin care am încercat să surprind personalitatea extrem de complexă a lui Blaga prin culoare, dar și prin formă. Mesajele lui sunt extraordinar de subtile și eu sper că le-am putut surprinde”, a mărturisit pictorul.

El a explicat că unele dintre tablouri poartă exact titlul poeziilor, cum ar fi “Mirabila sămânță” în care este vorba de puterea și misterul creației. Lucrarea “Luntrea lui Caron”, numită astfel după romanul lui Blaga, îl trimite pe privitor în lumea filosofiei grecești. Artistul spune că a dorit să transmită prin acest tablou mesajele pe care speră că le-a decodificat corect din carte, opinia sa fiind că “luntrașul” poate funcționa ca o metaforă pentru toți oamenii din lume.

“Am încercat ca prin culoare, gestică, formă, să redau mesajele din versurile, din opera lui Blaga. ‘Focul sacru’, ‘Aurul dacilor’, ‘Călărețul Trac’ sunt lucrări prin care am încercat să surprind vibrația poeziilor, să transmit mesajul și energia lor. Dar nu are rost să vorbim despre ele, trebuie văzute. În “Bătrânul stejar”, de exemplu, cu mici retușuri, am redat un stejar care chiar există și care face trimitere la ‘Gorunul’ lui Blaga. Iar acest gorun este ca un bătrân căruia nu i-a rămas decât un braț”, a adăugat artistul.

Ion Constantinescu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, locuiește la Biertan, iar tablourile sale au fost prezentate în zeci de expoziții personale sau de grup. Artistul are lucrări expuse în instituții publice din România, Franța, Germania, Ungaria și Armenia.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here