Poezia străzii Franceze din Centrul Vechi, scrisă direct pe macadam | GALERIE FOTO

0
279

646x404Designerii agenţiei de publicitate Graffiti BBDO s-au strâns cu mic, cu mare şi au pictat, duminică, strada Franceză din Centrul Vechi al Capitalei. O bună parte din asfalt a fost viu colorată cu versurile unei poezii care spune povestea străzii. Proiectul poartă numele „Strada prinde viaţă“ şi face parte din evenimentele Romanian Design Week (16-25 mai). 

Încă de dimineaţă, artiştii de la Graffiti BBDO şi-au adus pensulele şi cutiile de vopsea în Centrul Vechi şi s-au apucat de treabă. Fie că şi-au construit şabloane cu fragmente de text, fie că au schiţat literele cu cretă, direct pe asfalt, fiecare dintre ei a contribuit la tabloul final: o poezie multicoloră la picioarele trecătorilor, despre istoricul uneia dintre cele mai vechi străzi bucureştene, strada Franceză.

Tema evenimentelor din cadrul Romanian Design Week 2014 este designul în spaţiul public, iar departamentul de creaţie al agenţiei de publicitate a hotărât să participe nu numai prin lucrările din festival şi din expoziţie, ci şi prin acest proiect colateral. Echipa care a pictat strada Franceză a fost formată din nouă designeri ai agenţiei, dar şi din mulţi colegi ai lor, veniţi să le dea o mână de ajutor. Versurile poeziei au fost create tot de către publicitari, după ce s-au documentat despre strada cu pricina, încercând să-i pună în valoare detaliile cele mai atractive.

646x404 (4)
„Poveştile străzilor sunt foarte frumoase, mai ales ale celor din Centrul Vechi. Puţină lume le ştie“, a remarcat Octavian Toma, Head of Arts Graffiti BBDO. „De multe ori mergi pe stradă şi citeşti o plăcuţă – strada Şelari, strada Smârdan. Sunt foarte multe nume, dar nu ştii de unde vin. Cum e şi numele acestei străzi – de ce Franceză? Noi vrem să aducem la viaţă această poveste. Atunci când lumea o să intre pe strada asta, o să vadă această bucată cu povestea străzii. Nu o să mai fie nevoie să citeşti plăcuţele sau să intri pe Wikipedia, să afli nişte informaţii. Evident că nu am putut spune toată povestea, am ales partea mai «savuroas㻓, a completat Bob Toma.

646x404 (3)

Oamenii de publicitate de la BBDO îşi doresc ca munca lor de o zi să-şi primească răsplata, şi anume să se bucure de atenţia trecătorilor. „Sper ca strada pictată să fie un punct de atracţie al Centrului Vechi şi lumea să se oprească şi să citească“, a spus Bob Toma.

Iată poezia scrisă de-a lungul străzii Franceze:  

BONJOUR MONSIEUR

BONJOUR MADAME

BINE-AŢI PĂŞIT PE MACADAM

MACADAM CUBIC SCOŢIAN

PE O STRADĂ FRANCEZĂ DIN CENTRUL BUCUREŞTEAN

OFICIAL PRIMA STRADĂ PAVATĂ Şi CANALIZARE ATESTATĂ

MERGI SIGUR HOTĂRÂT PE STRADA MEDIEVALĂ

PROBABIL CEA MAI VECHE DIN CAPITALÂ

O STRADA MISTERIOASĂ

DE MITURI CHINUITĂ

DE TERASE IUBITĂ

CU DENUMIREA MEREU DIFERITĂ

DE LA ULIŢA DOMNEASCĂ

LA ULIŢA IŞCLICARILOR

LA CAROL ŞI IULIU MANIU

STRADA DIN FAŢA DUMNEAVOASTRĂ

A AVUT DE TRASPÂNĂ LA ULIŢA FRANŢUZEASCĂ

DE LA UN CONSUL FRANCEZ

A PRIMIT NUMELE DE BOTEZ

UN NUME DESEORI DEFĂIMAT PE CARE CU GREU L-A PĂSTRAT

CU FAIMĂ DE STRADA BÂNTUITĂ

ŞI TOTUŞI DELOC OCOLITĂ DE TURIŞTI ŞI CĂLĂTORI

BICICLIŞTI SAU PIETONI

AICI GĂSEŞTI PALATUL POŞTELOR

ACUM NUMIT MUZEUL ISTORIILOR

BISERICA SFÂNTUL DUMITRU ŞI O SEMINŢĂRIE

CU UN ASPECT DE FARMACIE

DACĂ TE LAŞI CONDUS DE POVEŞTI

ŞI LA NR. 13 NIMEREŞTI

AFLI DE PATRONUL STAVRACHE

CARE CHINUIA FIECARE COPIL ÎN PARTE

SAU DE SPITALUL CARE VINDEA ORGANE

ÎN INCINTA INSTITUTULUI DE RECUPERARE

SUNT MITURI ŞI LEGENDE CINE LE MAI CREDE?

STRADA E O-NVINGĂTOARE URMAŞA

UNUI INCENDIU MARE

AŞA CĂ BUCURĂ-TE DE PLIMBARE

646x404 (2)
Proiectul „Strada prinde viaţă“ a fost iniţiat de agenţia Graffiti BBDO, cu sprijinul Policolor şi al Primărei Capitalei, şi face parte din evenimentele desfăşurate în cadrul Romanian Design Week (16-25 mai).

627x0 (1)

627x0

646x404 (1)Sursa: adevarul.ro

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here