Poligraful sau ”detectorul de minciuni”. Știați că…

0
805

1938wonderwoman

Poligraful (numit și ”detector de minciuni”) este un aparat care înregistrează schimbările apărute în procesele fiziologice (ritmul respirației, presiunea arterială, conductivitatea electrică a pielii) atunci când un subiect este testat fiind pus să răspundă la anumite întrebări. Formarea, competențele și experiența examinatorului sunt extrem de importante pentru precizia și acuratețea concluziilor unei examinări poligraf.

Potrivit teoriei poligrafului, minciuna modifică starea emoțională, care la rândul ei modifică starea fiziologică. Astfel, atunci când oamenii mint devin nervoși, iar acest lucru se poate detecta (bătăile inimii devin mai rapide, presiunea arterială crește, se schimbă ritmul respirației, apare transpirația etc.).

Este de menționat faptul că sunt categorii de persoane care nu pot fi supuse testului poligraf (femeile însărcinate, persoanele sub 18 ani, alcoolicii cronici, persoanele cu afecțiuni psihice indiferent de diagnosticul formulat în documente medicale, persoane aflate sub tratament medical ce nu poate fi întrerupt ș.a.).

Poligraful funcționează pe principiul comparației. Astfel, pentru început, este necesară stabilirea unei stări ”normale” fiziologice (prin intermediul unor întrebări simple, al căror răspuns este cunoscut investigatorului), iar cu ajutorul acesteia se vor identifica, prin comparație cu răspunsurile fiziologice la setul de întrebări relevante, stările fiziologice ”deviante”.

Primele dispozitive

Dispozitivele timpurii de ”detectare a minciunilor” includ o invenție din 1895 a lui Cesare Lombroso folosită pentru a măsura tensiunea arterială a subiectului pentru cazurile poliției, un aparat din 1904 al lui Vittorio Benussi folosit pentru măsurarea respirației și un proiect abandonat de americanul William Marston care măsura tensiunea arterială pentru a examina prizonierii de război germani. Mașinăria lui Martson indica o corelație pozitivă puternică între tensiunea arterială sistolică și minciună.

Martson a studiat la Facultatea de Drept de la Harvard și a absolvit în anul 1918, republicându-și vechea lucrare în anul 1917. Principala inspirație a lui Martson pentru dispozitivul creat de el a fost, se pare, soția sa, Elizabeth Holloway  Marston. Elizabeth apare și într-o fotografie realizată în anii 1920 în laboratorul de poligrafie al soțului ei.

“Părintele poligrafului”

În ciuda contribuțiilor aduse de predecesorii săi, Martson s-a autointitulat “părintele poligrafului”.  Marston a rămas adeptul aparatului său, încercând să-i demonstreze utilitatea în sălile de judecată, și a lansat în anul 1938 o carte, ”Testul cu detectorul de minciuni”, în care a descris teoria și modul de folosire a acestui aparat.

Un dispozitiv care înregistra tensiunea arterială și conductivitatea electrică a pielii a fost inventat în anul 1921 de către dr. John Augustus Larson de la Universitatea din California și a fost folosit pentru prima dată de către Departamentul de Poliție din Berkeley. Leonarde Keeler, un apropiat al lui Larson, a continuat să perfecționeze acest dispozitiv, reușind să-l facă portabil și să-i adauge răspunsul galvanic al pielii, în anul 1939. Dispozitivul său a fost cumpărat de FBI și a servit drept prototipul poligrafului modern.

Psihograful ”Berkeley”

Alte aparate similare cu versiunea poligrafului lui Keeler au fost psihograful ”Berkeley”, un aparat dezvoltat de C.D. Lee, în anul 1936, care înregistra tensiune arterială-puls-respirație, și aparatul ”Darrow” destinat exclusiv cercetărilor comportamentale. John E. Reid a inventat în anul 1945 un dispozitiv care înregistra activitatea musculară ce însoțea schimbările de tensiune arterială.

Eficacitatea poligrafului a fost în mod constant dezbătută în comunitatea științifică și, cu toate părerile diferite în acest sens, poligraful este folosit în continuare în secții de poliție din multe țări.

Ana Grama 

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here