Poluarea aerului afectează ADN-ul

0
200

Poluarea aerului afectează ADN-ulAvem nevoie de  aer  pentru  a  trăi.  Calitatea  aerului  pe  care  îl  respirăm ne  afectează  pe fiecare dintre noi.

Aerul încărcat cu anumite categorii de particule sau substanțe nocive ameninţă viaţa şi sănătatea tuturor.

Poluarea aerului este  legată  de două aspecte  importante ale  vieții noastre: sănătate publică şi probleme de mediu. Acestea pot duce, printre altele, la încălzire globala, ploi acide şi deteriorarea stratului de ozon.

Organizația Mondială a Sănătății leagă poluarea aerului de prezenţa în aer, a unor gaze și particule care se găsesc în atmosferă și care sunt dăunătoare pentru fiinţele vii, atunci când depășesc pragul de concentrare.

Cercetări mai noi au scos la iveală faptul că fumul emis de motoarele diesel pe care îl înspirăm poate afecta unele segmente ADN, după cum informează publicația online Student Science.

Genele ADN sunt controlate de  de un comutator chimic, o grupare de tip metil (un atom de carbon atașat la trei atomi de hidrogen). Acestea produc o reacție chimică numită metilare – care afectează componentă a ADN-ului. Grupările de metil suplimentare dezactivează o genă; opusul apare în urma reacției de demetilare – când un radical  metil este îndepărtat. Oricare din aceste reacții produc schimbări în starea de sănătate.

În mod normal, organismul produce în mod natural grupări metil. Acest lucru îi permite să reducă activitate unor gene atunci când nu mai este nevoie de o acțiunea lor.

Dar factori din afara corpului – cum ar fi poluanți atmosferici, pot interveni din afară și adăuga sau îndepărta grupări metil segmentelor ADN.  Cercetătorii corelează genele cu diferențe de metilare cu apariția unor afecțiuni și tulburări de sănătate.

Cercetarea a fost efectuată la University of British Columbia, Canada  pe un grup de  16 voluntari.

Jumătate dintre ei au fost închiși timp de două ore într-o cameră în care era aer curat. Cealaltă jumătate într-o cameră în care aerul respirat era contaminat cu fum emis de motoarele diesel. După ce au comparat probele de sânge cercetătorii au observat că au fost modificare aproximativ 400 de gene ADN, la persoanele expuse fumului toxic. Nici o schimbare nu a fost observată în rândul persoanelor care au  respirat aer curat.

Cu toate astea, autoarea studiului, Ruiwei Jiang, spune că nu a fost stabilit încă modul cum aceste schimbări afectează starea de sănătate. Este clar, insa, că poluarea aerului poate modifica ADN-ul. Mai mult noile date au relevat că afecțiuni precum astmul ar putea rezulta din episoade prelungite de metilare, spune cercetătoarea.

Constatările echipei ei au fost publicate pe 09 decembrie în revista  Particle and Fibre Toxicology.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here