Oceanul Planetar, groapă de gunoi

0
827

PoluareaPoluarea afectează toate sursele de apă din natură. Resursele de apă, pot fi contaminate prin diferite activități umane de zi cu zi. Din ele rezultă ape uzate, dar și prin activități industriale, prin depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor, reziduuri și pesticide provenite din activități agricole.

De la pungi de plastic la pesticide – cea mai mare parte a deșeurilor pe care le producem ajunge în cele din urmă în apa oceanelor,  fie în aruncate în mod deliberat fie transportate de apele fluviilor.

În urma a douăzeci și patru de expediții, realizate pe parcursul a șase ani, în Oceanul Pacific,  Atlanticul de Nord,  Atlanticul de Sud, Oceanul Indian, Golful Bengal, în Marea Mediterană şi de-a lungul coastelor Australiei. cercetătorii au emis, ceea ce ei numesc, cea mai riguroasă cercetare științifică cu privire la imensa cantitate de deșeuri plastice care afectează apele oceanelor.

Conform reuters.com două sute șaizeci și nouă de mii de tone de deșeuri din plastic poluează astăzi apele oceanelor.

De la pungi de cumpărături, sticle, jucării, capace de sticle, suzete, periute de dinti, pâna la găleti, bile de la deodorante, uneltele de pescuit și multe altele, toate plutesc omniprezente în oceanele Planetei Pământ.

Marcus Eriksen este director de cercetare la Gyres Institute, Los Angeles. El afirma că, în realitate, există mult mai multă poluare decât ce se estimează. O cartografiere completă și corectă este imposibil de realizat. Într-un articol publicat în revista de știință PLOS ONE, cercetătorul a declarat că în călătoriile sale a identificat în apele oceanelor cam tot ce folosim în viața noastră de zi cu zi.

Poluarea cu mase plastice

Conform declarației acestuia mai mult de nouăzeci și două de procente din întreaga cantitate de deșeuri provine din microplastic. Acesta este reprezentat de bucăți mici de plastic ce provin din degradarea sun acțiunea diferitor factori a elementelor mari.

În ultimii ani, experții au tras semnalul de alarmă, în ceea ce privește poluarea cu mase plastice. Conform cercetărilor aceasta compromite ecosisteme oceanice și este vinovată de dispariția unui număr însemnat de viețuitoare marine. De exemplu delfinii și broaștele țestoase s-au încurcat în plasele de pescuit aruncate în apele oceanelor. Aceasta a dus la decesul acestora, iar fragmente din plastic s-au blocat în gâtul și tractul digestiv al animalelor marine.

Cercetătorii au specificat că deșeurile plastice din oceane provin din fluvii și din regiunile de coastă puternic populate; ele se datorează și navelor care traversează oceanele.

Se estimează că există mai mult de cinci trilioane particule de gunoi din plastic. Cu dimensiuni incredibil de mici, până la mărimea unui bob de nisip, acestea s-au răspandit prin intermediul oceanelor și au ajuns până în regiunile polare îndepărtate.

Cercetatorii au declarat că aceste particule pot absorbi ușor poluanți chimici, cum ar fi substanțe organicep; DDT, metale grele și altele. Aceste toxine o dată ajunse în  lanțul trofic marin, sunt ingerate de pesti și de alte creaturi marine. Dar deșeurile din apele de suprafață nu afectează doar viața ecosistemelor acvatice, ci  influențează și sănătatea umană. Câți dintre noi își doresc să consume un pește contaminat sau să se recreeze la malul mării, pe care plutesc în derivă tot soiul de gunoaie?

 Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here