Poţi afla dacă ai diabet mergând la dentiști

0
98

dentistVizitele la stomatolog pot ajuta la diagnosticarea diabetului sau a stărilor prediabetice, deoarece anumite probleme ale danturii reprezintă un indicator precoce al acestor afecţiuni, au constatat cercetătorii Facultăţii de Stomatologie a Universităţii Columbia, SUA.

Aceste concluzii au fost elaborate în urma unui studiu efectuat pe 600 de pacienţi ai unei clinici stomatologice din New York, cărora nu li spusese niciodată că ar avea diabet sau o stare prediabetică.

530 dintre aceştia prezentau cel puţin câte un factor de risc pentru diabet.

Ei au fost supuşi unei examinări de către medicul stomatolog şi unui test de măsurare a glicemiei cu ajutorul unui aparat standard, cum este cel utilizat de diabetici (care foloseşte sânge luat din vârful unui deget).

Ulterior, pentru o diagnosticare mai exactă, pacienţilor le-a fost fost făcut şi testul toleranţei la glucoză, care poate identifica precis stările diabetice şi prediabetice.

Un algoritm simplu, bazate pe doi parametri stomatologici – numărul dinţilor lipsă şi procentul de pungi parodontale profunde (spaţii între dinte şi gingie, care sunt un indicator al bolii parodontale) – a arătat că examenul stomatologic poate fi util în identificarea pacienţilor cu diabet sau prediabet nediagnosticat.

Boala parodontală este o complicaţie precoce a diabetului; acesta favorizează apariţia unor afecţiuni ale gingiilor şi ale ţesutului osos din jurul dinţilor.

În cazul în care remarcă existenţa unor astfel de probleme la nivelul danturii, medicul stomatolog poate recomanda efectuarea unor teste glicemice, pentru a afla dacă pacientul respectiv suferă de diabet.

Sursa: 301.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here