Povestea lui John Willard Marriott, fondatorul lanțului hotelier ce îi poartă numele

0
144

MarriottJohn Willard Marriott este fondatorul Marriott Corporation, devenită Marriott International în 1993, compania-mamă a unuia dintre cele mai cunoscute lanțuri din industria ospitalității.

Marriott s-a născut în apropierea orașului american Ogden din Utah. A crescut, alături de încă șapte frați, la ferma familiei sale. La 13 ani, Marriott a început să cultive salată pe câțiva acri ai fermei, angrenându-i şi pe frații săi în această activitate.

Primii 2000 de dolari obținuți de Marriott

Recolta i-a adus 2.000 de dolari, pe care Marriott i-a oferit imediat tatălui său. I-a câștigat astfel încrederea, iar el i-a oferit din ce în ce mai multe responsabilități în gestionarea fermei. Spre exemplu, când avea doar 14 ani, a fost trimis cu 3.000 de oi într-un vagon spre San Francisco. La 19 ani, a început să fie din ce în ce mai implicat în activitățile bisericii, parte a îndatoririlor date de faptul că provenea dintr-o familie de mormoni. O misiune religioasă în New England, în care a trecut şi prin Washington D.C., i-a dat ideea pe baza căreia avea să își construiască afacerea: a văzut un cărucior încărcat cu înghețată şi sucuri, devorate în câteva minute de trecătorii însetați din cauza caniculei.

Studiile lui Marriott

A realizat şi că pentru a-şi fonda o afacere similară are nevoie şi de studii. Prin urmare, şi-a luat diplomele în urma absolvirii Webber College, în 1923, şi, trei ani mai târziu, Universitatea din Utah. În 1927 a câștigat franciza pentru berea A&W Root pentru Washington, Baltimore (Maryland) şi Richmond (Virginia) şi s-a mutat în Washington, unde a deschis, împreună cu partenerul său de afaceri, Hugh Colton, un stand în care vindea berea A&W.

Citiți și Povestea lui Gutenberg.

Au investit aproximativ 6.000 de dolari în echipamente şi pentru închirierea spațiului pentru operațiunile lor. Odată cu apropierea sezonului rece şi cu introducerea mâncării mexicane în meniu, Marriott a transformat standul într-un restaurant de familie care a devenit ulterior popular.

Deschiderea primului drive

În 1928 a deschis primul drive-in aflat la estul fluviului Mississippi. În 1929 toate afacerile sale s-au reunit sub umbrela Hot Shoppes Inc. În timpul celui de Al Doilea Război Mondial, afacerea a crescut pe seama managementului serviciilor de food din centrele de apărare şi clădirile guvernamentale, precum Trezoreria SUA. În 1935 a fost diagnosticat cu cancer malign şi noduli limfatici. I s-a dat de trăit mai puțin de un an. A supraviețuit însă mai bine de jumătate de secol, perioadă în care lanțul său de restaurante a crescut, iar compania a fost listată la bursă, în 1953.

Marriott Inc.

Patru ani mai târziu, a extins afacerea în zona hotelurilor prin deschiderea primului hotel Marriott – un motel la vremea respectivă –, Twin Bridges Motor Hotel în Arlington, Virginia. Compania a devenit Marriott Inc. în 1967. Un an mai târziu, în cadrul acesteia, au fost integrate şi lanțurile Big Boy şi Roy Rogers. Pe parcursul anilor, compania s-a extins în mai multe domenii. Marriott a inventat chiar şi serviciile de catering pe durata zborurilor, segment care continuă să fie şi o parte importantă a afacerilor companiei. A fost un muncitor energic, cunoscut pentru faptul că prefera să îşi gestioneze afacerile în defavoarea odihnei.

Sute de restaurante și hoteluri

Chiar şi după ce afacerea companiei a crescut suficient de mult încât să includă sute de restaurante şi hoteluri, Marriott verifica personal fiecare întreprindere de cel puțin patru ori pe an. Pe parcursul vieții, a menținut chiar şi relații de business cu influenți oameni de afaceri ai perioadei. Unul dintre asociații săi a fost George W. Romney, tatăl lui Willard Mitt Romney, candidat la președinția Americii în 2012. Prenumele lui Mitt Romney, Willard, a fost inspirat de omul de afaceri. După moartea sa, în 1985, afacerea a fost preluată de cei doi fii, Bill Jr. şi Richard Marriott.

Sursa: businessmagazin.ro

Citiți și Povestea lui Erling Persson, fondatorul H&M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here