Povestea Numelor din noaptea de Ajun

0
301

Povestea numelor de mos craciunPovestea Numelor: E seara de Ajun. Pe bolta viorie mijesc primele stele. Luna plină tivește cu argint haina de zăpadă a orașului. O pace tainică. În casele lor creștinii se pregătesc cu înfrigurare pentru cea mai frumoasă sărbătoare a anului.

În cer, așezați pe vălătucii unui nor pufos, doi moșneguți cu plete colilii se sfădesc blajin.

– Moș Crăciun, iar ai să întârzii! Nu-i frumos să lași copiii să te aștepte. Ia privește colo, jos, pe Pământ! Iute-i cum stau cu năsucurile lipite de geam, doar-doar te-or vedea sosind cu desagii plini de daruri. Nu le mai pune răbdarea la încercare, zău așa! Suie-te în sanie, alunecă în jos pe o rază de lună și implinește-ți menirea!

– O, Sfine Nicolae, tare pisălog mai ești!

Mai lasă-mă frate, în pace, că m-ai năucit. Oare așa îți fac eu de ziua domniei tale, când toată suflarea pământească te așteaptă cu încălțările puse la ușă? Nu mă zori! Lasă-mă să-mi încarc în tihnă sacii. Ia să mai cercez o dată răvașele copiilor. Așa… Va să zică în buzunare am pus adresele copiilor cuminți. Dincolo le am pe ale copiilor poznași. La cei mai răi nu mă duc de fel. Uite-așa! Nici o acadea nu le dau! Să se învețe minte să mai ia note proaste, să-și mintă părinții, să fie obraznici, stricători, să chinuie mâțele, să se joace cu chibriturile. poate că pedepsiți acum, pâna la anul se vor îndrepta. Oftează Moș Crăciun.

– Vorbă multă, sărăcia omului. Du-te-odată, ce mai stai? se înfurie Sfântul Nicolae.

– Ușor de zis. Ia privește ce munți de daruri am de cărat! Țâncii din ziua de astăzi or să mă cocoșeze de tot…Poftim! Ionuț, olimpic la matematică, mi-a cerut un computer. Păcatele mele, cum să car la anii mei ditamai măgăoaia? Mă rog, Răducu, mai cumpătat, se mulțumește cu un robot. Dar ia uite, am primit și un răvaș mai neobișnuit, scris cu litere mari, de tipar. Ascultă aici:

„Dragă Moș Crăciun, am șapte anișori și mă cheamă Cristina. Bunica m-a învățat să-ți cer ce îmi doresc. Ehei, aș dori eu multe, dar nu vreau să te obosesc. Dacă poți, dar numai dacă poți, adu-mi Povestea Numelor …

Încurcat, Moș Crăciun se scarpină în barba-i albă și stufoasă.

– Ei, ce zici Sfinte Nicolae?! Nu cere păpuși care vorbesc, trenuri electrice sau căței teleghidați. Vrea povești…Fie!

Moș Crăciun bate de trei ori din palme. O sanie aurie, purtată de șase cerbi cu coarne rămuroase, trase la scara norului. Ajutat de o ceată de îngerași, Moș Crăciun încarcă ochi sania. la urmă, peste sacii dolofani, așează binișor un brăduț cu Untitledcrengile împodobite, cu beteală, globuri multicolore, piticuți și țurțuri delicați din sticlă. Din loc în loc, de suporturile cu lumânări roșii, atârnă câte un plic sigilat cu ceară.

– Gata, Sfinte Nicolae. Până mâine dimineață ai scăpat de mine. Mă așteaptă o noapte tare lungă, dar nu mă plâng… Nimic pe lume nu-i mai plăcut decât să aduci bucurie celorlați.

Ușoară ca gândul, sania face slalom printre stele. Moș Crăciun își cercetează încă o dată lista cu adrese.

– Ia să văd eu cu cine încep…

Inimioara Cristinei și-a întețit bătăile. În casă, totul este pregătit pentru venirea lui Moș Crăciun. Ca niciodată, el întârzie. Fetița și-a pierdut de tot răbdarea. Ca să-i mai treacă vremea, și-a ajutat frații, pe Răducu și pe Ionuț, să pună masa, iar acum dă târcoale pe la bucătărie, unde mătușa Ana, venită de câteva zile de la țară, a pus la copt Scutecele Domnului.

– Vai de mine, mătușică, n-o să se ardă pânza în cuptor?

– Prostuță mică, Scutecele Domnului sunt foi de plăcintă, copate și unse cu miere, stopită cu apă de flori și presărate cu nucă. La noi, în Moldova, ele se mănâncă o singură dată pe an, în ceasurile din Ajunul Nașterii Mântuitorului. Așa-i obiceiul: întru pomenirea scutecelor cu care Fecioara Maria și-a Pruncul Sfânt. Cristina înghite în sec. Tare s-ar mai înfrupta din scutecele însiropate din belșug, dar până nu vine Moșul nu se poate.

Nerăbdătoare, fetița se repede la fereastră, o deschide și strigă în noapte:

– Vino, mai iute, Moș Crăciun!

colindatoriPocnete asurzitoare de harapnic îi acoperă glăsciorul.

– Colindătorii! Au sosit colindătorii!

Pașnica străduță s-a umplut de larmă. Glasuri cristaline, mângâie zidurile caselor cu străbune colinde.

Moș Crăciun cu plete dalbe,
Și la anul să mai vii,
Și pe mama și pe tata
Sănătoși, tu să ni-i ții.

– Ia stați, zise Radu, mi se pare mie sau a bătut cineva?

Ca o furtună Cristina, aleargă la ușă și… încremenește. În grădina din fața casei a apărut gata împodobit cu lumânări aprinse și cu artificii scânteind orbitor în noapte. De fiecare crenguță, atârnă câte un plic sigilat pe care stă scris un nume: Cristina,  Ana, Ioan, Mioara.

– Bunico, strigă fericită fetița. Moș Crăciun mi-a împlinit dorința. Mi-a adus Povestea Numelor. Citește-o tu, te rog, se alintă Cristina.

Bunica își pune ochelarii pe nas, și cu degetele ri subțiri neîntrecute la împletitul cu andrele desprinde din brăduț, plicurile cu filele poveștii.

– Să începem cu numele tău, Cristina… Ia să auzim ce spune Moșul:

Ai vrut, fetiță mică, să afli povestea numelor. Mă bucură curiozitatea ta. Prea mulți copii își poartă numele de botez, fără a-i cunoaște tâlcul, fără a ști faptele Sfinților Părinți sau Mucenici cu al căror nume au fost miruiți.

Mâine, de Crăciun, ziua Nașterii Mântuitorului, este și ziua ta, drăguța mea. Mâine toate Cristinele și toți Cristianii, își serbează onomastica. Numele vostru vine de la Hristos. Cel ce ia asupra Sa, păcatele lumii, iar cei ce cred în El se numesc creștini.

Despre Ioachim și Ana, află drăguța mea, că au fost părinții Fecioara Maria”

– Am înțeles: ei sunt bunicii după mamă ai Lui Hristos!

– Sst, nu întrerupe povestea! o dojenesc frații ei.fecioara

„Ca și Nașterea Mântuirorului, venirea pe lume a Sfintei Sale Maici, ține tot de o minune cerească: Într-un orășel din Iudeea, cinstiții Ioachim și Ana, ajunseseră la bătrânețe cu durerea nemărginită  de a nu avea urmași. Nu le fusese dat să își vadă casa, luminată de un zâmbet de copil. Într-o noapte însă, un înger li s-a arătat în vis și le-a vestit că prin voia lui Dumnezeu, Ana avea să aducă pe lume, o gingașă fecioară, menită încă de înainte de a se naște, a fi Maica neprihănită a Fiului Lui Dumnezeu.

Ioachim și Ana, și-au crescut cu mare grijă copila, amintindu-și clipî de clipă, proorocirea profetului: va avea un fiu și se va numi Immanu’el, cuvânt care în graiul acelor vremi însemna „cu noi este Dumnezeu”. În fie ce început de toamnă, creștinii slăvesc cu bucurie nașterea Fecioarei Maria, iar în miez de august îi pomenesc adormirea și urcarea la ceruri, în nepieritoarea împărăție a Lui Dumnezeu.”

– Bunico, întrebă timid Cristina, atunci de ce prietena mea, Mioara își serbează ziua tot de Sfânta Maria?

– Este un obicei împământenit la noi, românii. Numai în limba noastră există acest nume…Și nu cumva să mă întrebi de ce, că nu știu, recunoate sincer bunica.

– Atunci, vezi ce ne spune Moș Crăciun.

– Ai dreptate, ia căutați voi, copii, ăn crenguțele bradului. Ați găsit?

– Da, bunico, poftim, citește…

„Mioarele au vegheat-o pe Fecioara Maria atunci când L-a născut pe Iisus în ieslea din Bethleem. Miorițele i-au încălzit culcușul cu suflarea lor fierbinte. De atunci încoace de câte ori se pregătesc de culcare, oriunde s-ar afla ele pe plisc de munte, ori la șes, în saivan, ori pe pajiștea înflorită, oile fac cu copita semnul crucii, peste locul în care se vor așeza.”

– Nemaipomenit! soptește Ionuț. în vacanță mergem neapărat la o stână să pândim oile când se culcă. Îmi promiți, bunico?

– Mai e mult de citit? întrebă Cristina, cu glas abia auzit și ochișorii aburiți de somn.

– Nu știu… să văd ce scrie aici Moșul…

mos…Povestea numelor e fără de sfârșit. Noi însă ne oprim aici. Deocamdată. Dacă ai să vrei și mai ales, dacă ai să fii cumint, la anul o să-ți aduc Povestea altor nume…Dar până atunci, mai întreab-o pe bunica. Te sărut doar pe născior și-am încălecat pe-un nor,  Moș Crăciun”

– Mulțumesc! a fost cel mai frumos Ajun din viața mea, șoptește  Cristina adormind. În vis, mâinile Cristinei se întind spre fața blîndă a Moșului:  Moș Crăciun cu plete dalbe, și la anul să mai vii …

Povestea Numelor – ”Noapte de Crăciun”, Manuela Cernat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here