Povestiri cu tâlc: Despre luciditate

0
87

Un preot bătrân a orbit, aşa că nu mai putea citi sau privi feţele celor care veneau să-l viziteze.

Un vindecător prin credinţă i-a spus:

– Lasă-te în grija mea şi te voi vindeca de orbire.

– Nu este nevoie, i-a răspuns preotul. Pot vedea încă tot ceea ce îmi este necesar.

Nu toţi cei ai căror ochi sunt închişi sunt adormiţi Şi nu toţi cei care îşi ţin ochii deschişi pot vedea.

*                      *

*

Când diavolul a văzut un aspirant intrând în casa unui mare preot, el s-a hotărât să facă tot ce-i stătea în puteri pentru a-l convinge să renunţe la căutarea Adevărului. De aceea, el l-a supus pe bietul om tuturor tentaţii lor posibile: bogăţie, pasiune, faimă, putere, prestigiu. Dar căutătorul nu era deloc lipsit de experienţă în chestiunile spirituale, aşa că a evitat cu uşurinţă toate tentaţiile. Aspiraţia lui către spiritualitate era într-adevăr foarte mare.

Când a ajuns în prezenţa marelui preot, el a rămas şocat să-l vadă pe acesta stând pe un scaun înalt, cu discipolii la picioarele sale. “Cu siguranţă, acestui om îi lipseşte umilinţa”, s-a gândit el.

A observat apoi şi alte lucruri în legătură cu preotul, care nu i-au fost pe plac. De pildă, acesta nu părea deloc să-l bage în seamă (“Bănuiesc că explicaţia este legată de faptul că nu mă linguşesc în faţa lui, aşa cum fac ceilalţi!”). Nu-i plăceau nici hainele pe care acesta  le purta, ca să nu mai vorbim de felul său de a rosti cuvintele, oarecum emfatic. Pe scurt, a tras concluzia că nu a ajuns unde trebuia şi că trebuie să-şi continue căutarea în altă parte.

Pe când se îndrepta către ieşire, preotul – care îl văzuse pe diavol stând într-un colţ al camerei – a spus:

– Nu ar fi trebuit să-ţi faci probleme, satană! Ştii foarte bine că ţi-a aparţinut încă de la bun început.

Aceasta este soarta celor care, în căutarea lui Dumnezeu, sunt dispuşi să renunţe la orice, mai puţin la prejudecăţile lor referitoare la felul în care arată Dumnezeu.

*                      *

*

În ţinut a avut loc o mare persecuţie religioasă, iar cele trei Principii fundamentale ale religiei – Scriptura, Adoraţia şi Caritatea – au apărut în faţa lui Dumnezeu, pentru a-şi exprima teama că, dacă religia va dispărea, ele vor înceta să mai existe.

– Nu vă faceţi probleme, le-a spus Domnul. Am intenţia să trimit pe pământ pe cineva care este mai mare decât voi trei la un loc.

– Şi ce nume va purta acela?

– Cunoaşterea de sine, le-a răspuns Domnul. Ea va face pe pământ lucruri mai mari decât aţi tăcut vreodată voi.

 

Fragment din volumul Rugăciunea broaştei, scris de Anthony de Mello

Mai multe articole pe aceeaşi temă puteţi citi aici: