Prăjitură rapidă cu fructe de sezon

0
965

prăjituraCui nu-i place o prăjitura de casă, fragedă și pufoasă? Iată o o rețetă pentru toate gusturile, ușor de preparat și la îndemâna oricui.

Ingrediente:

4 ouă medii
200 gr zahăr
120 ml ulei
180 ml lapte
240 gr făină albă
1 praf de sare
3/4 plic praf de copt
350 gr fructe la alegere (coacăze, zmeură, vișine, afine, mure, caise, prune; cântărite după curățare și sortare)
1 linguriță cu vârf amidon (opțional)

Preparare:

Prima dată pregătim fructele: dacă e cazul fructele se curăță de sâmburi (vișine, caise). Restul doar se spală și apoi se pun într-o sită. Gustați fructele și dacă sunt acrișoare adăugați zahăr (la vișine sau coacăze deexemplu, punem 2 linguri de zahăr; la caise sau prune nu punem deloc). Se lasă fructele la scurs până aveți nevoie de ele.

Se separă ouăle. Se cerne făina cu praful de copt și sarea. Se mixează gălbenușurile cu 100 gr de zahăr, până se obține o cremă pufoasă și în care se simte doar puțin zahărul (cca. 3 minute).

În timp ce mixați adăugați uleiul în fir subțire, apoi laptele; urmează făina în 3-4 tranșe, amestecând cu telul până se văd doar urme de făină. Când ați terminat de pus toată făina lăsați acest amestec deoparte.

Bateți albușurile spumă până devine albă și pufoasă. Începeți să adăugați zahărul rămas, câte o linguriță pe rând și continuați să mixați. Când ați terminat zahărul ar trebui să aveți o spumă lucioasă, densă, care stă pe tel (dacă nu stă, mixați în continuare).

Adăugați spuma în aluat, în 3 tranșe,amestecând ușor cu telul. Turnați compoziția într-o tavă (20 x 32 cm) tapetată cu hârtie de copt. Nivelați cu dosul unei linguri, insistând mai ales în centru, ca să nu fie acolo prea mult aluat și să facă cocoașă prăjitura.

Peste fructele zemoase (vișine, coacăze, zmeură de exemplu), adaugați amidon și amestecați ușor. Caisele sau prunele nu au nevoie de amidon.

Se așază fructele pe aluat (vișinele una lângă alta; fructele mici precum coacazele se presară în strat uniform; jumătățile de caise sau prune se așaza la o distanță de 1 cm una de alta).

Se coace prăjitura timp de 45-50 minute la 160-170 grade Celsius.

Se lasă la răcorit, apoi se porționează și se poate servi doar în compania celor dragi.

Poftă bună!

Iulia Romedea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here