Predica lui Ioan Botezătorul

0
164

Atunci când Ioan, fiul dreptcredincioşilor Zaharia şi Elisabeta, a împlinit treizeci de ani, Dumnezeu i-a poruncit să vestească poporului despre venirea în lume a Mântuitorului şi să-i pregătească pe oameni pentru întâlnirea cu El.

Din copilărie, Ioan a trăit în deşertul Iordanului, petrecându-şi timpul în post şi rugăciuni, hrănindu-se cu lăcuste, plante şi miere de albine sălbatice. Ioan purta haine din lînă de cămilă şi se încingea la brîu cu o curea din piele.

Tainica dorinţă a împăratului David a fost să ridice un templu în Ierusalim. Însă Domnul i-a spus că dorinţa nu i se va împlini, deoarece a purtat multe lupte şi a vărsat mult sânge, iar templul va fi înălţat de fiul său. Pe patul de moarte, David i-a lăsat legămînt fiului său, Solomon, să construiască un templu în numele Domnului. Solomon a împlinit dorinţa Domnului şi a tatălui său. Templul a fost ridicat în şapte ani şi jumătate de aproximativ 185 mii de lucrători. Lucrările de construcţie s-au încheiat în 1004 înainte de Naşterea Domnului Hristos. Templul impresiona prin arhitectura şi măreţia sa. Pereţii exteriori erau acoperiţi cu marmură albă, iar cei interiori – cu aur.
Pe vremea regelui Irod, templul a fost reconstruit şi arăta mult mai măreţ decît pe vremea lui Solomon. Templul de la Ierusalim era unicul din ţară. De Paşti sau de alte sărbători importante, evreii din toate colţurile ţării trebuiau sâ se adune în templu. în acele zile, Ierusalimul era inundat de mulţimi de credincioşi din Palestina şi din alte ţări.

La chemarea Domnului, Ioan a început a predica în împrejurimile Iordanului: „Pocăiţi-vă, pentru că s-a apropiat împărăţia Cerului. Amintiţi-vă de păcatele voastre, pocăiţi-vă că aţi trăit până acum în păcat, plângeţi acum pentru că n-aţi ascultat de Dumnezeu, n-aţi iubit aproapele, cereţi de la Milostivul Dumnezeu iertare şi îndreptaţi-vă. Nu trebuie să rămâneţi aşa păcătoşi, pentru că a venit Hristos.

Din toate colţurile ţării, poporul se aduna, marturisindu-şi păcatele şi Ioan îi boteza în râul Iordan. Pe toţi care veneau la dinsu Ioan îi îndruma să-şi îndrepte viaţa: să-şi împartă cu cei săraci hainele şi hrana.

Vameşii erau sfătuiţi să nu ia de la oameni în plus, ci numai cât se cuvine. Ostaşii – să nu supere pe nimeni şi să se mulţumească cu puţinul pe care-l au. Multe alte lucruri bune îi învăţa Ioan pe oameni, propovaduindu-le poruncile lui Dumnezeu.

Mulţi credeau că anume Ioan ar fi Hristos, Cel aşteptat de toţi. Însă Ioan le spunea acestora: „Vine în urma mea Cel ce este mai mare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-i dezleg cureaua încălţămintei. Eu v-am botezat cu apă, El, însă, va va boteza cu Duh Sfânt . Aşa spunea Ioan despre Iisus Hristos. (Matei 3, 1 – 12)

Biblia pentru copii – editată cu binecuvântarea înalt Prea Sfinţitului VLADIMIR, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove