Premieră în lumea medicală: Cel mai extins transplant de faţă din lume, în beneficiul unui pompier | VIDEO

0
527

Patrick Hardison, un fost pompier american, în vârstă de 41 de ani, a este beneficiarul celui mai extins transplant de faţă realizat până acum. Este o premieră în lumea medicală, deoarece este vorba despres întregul scalp, urechile şi pleoapele pacientului.

Chipul lui Patrick Hardison fusese distrus complet în timpul unei intervenţii a pompierilor din Mississippi. Operaţia a avut loc la New York, la jumătatea lunii august. La trei luni după acea intervenţie chirurgicală, rezultatul este remarcabil. Noul lui chip nu prezintă nicio cicatrice aparentă, iar părul a început să îi crească.

Din 2001, fostul pompier american nu mai avea nici păr pe scalp, nici buze, aproape niciun fragment de nas, nici pleoape, nici urechi, nici chiar canale auditive. Pentru a nu-şi speria pe copiii, Patrick le-a spus că s-a “luptat cu un urs”.

most-extensive-face-transplant-ever-emerge-businessinsider

În august 2015, a primit o grefă totală de faţă. Nu a fost prima din lume, dar acea operaţie a avut cel mai mare grad de complexitate dintre toate operaţiile realizate până în prezent pe plan mondial.

Doctorul Eduardo Rodriguez, care a coordonat echipa de medici chirurgi de la clinica NYU Langone din New York, spune că acea operaţie a reprezentat un pas major făcut înainte pe plan medical.

Este pentru prima dată când rezultatul final nu a prezentat nicio cicatrice şi neregularităţi la nivelul feţei (cicatricele sunt la nivelul gâtului şi craniului), a explicat Eduardo Rodriguez într-o conferinţă de presă.

1086650_1280x720

Rezultat a fost obţinut după o etapă de pregătire, ce a constat în extirparea unei cantităţi importante de ţesut, înainte de implantarea noului chip, prelevat de la donatorul David Rodenbaugh, un tânăr artist în vârstă de 26 de ani, aflat în moarte cerebrală după un accident de bicicletă.

Primul transplant parţial de faţă a fost realizat în Franţa, în 2005. De atunci tehnicile în domeniu au devenit suficient de avansate pentru a începe operaţiile pe răniţii de război, au explicat experţii.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here