PREMIERĂ ISTORICĂ la Vatican: “Lumina credinţei”, prima ENCICLICĂ scrisă de doi PAPI

0
95

bxvi-francis1_cd19f527f4PREMIERĂ ISTORICĂ la Vatican: “Lumina credinţei”, prima ENCICLICĂ scrisă de doi PAPI.

,,Lumen Fidei” (Lumina credinţei), singura Enciclică scrisă “de patru mâini”, adică de cei doi papi aflaţi în viaţă, a fost publicată vineri, la Vatican, unde s-a înregistrat astfel o nouă premieră istorică, informează AFP.

 

Început de Benedict al XVI-lea, textul de 85 de pagini a fost reluat, completat şi semnat de Francisc, care afirmă că evlavia serveşte “binelui comun” şi reiterează opoziţia Vaticanului faţă de căsătoria între persoane de acelaşi sex.

În faţa sentimentul răspândit pe larg, mai ales în societăţile occidentale, că ar fi un lucru de domeniul trecutului, o “iluzie”, Jorge Bergoglio afirmă contrariul, şi anume că elucidează “prezentul”, insistând asupra ideii potrivit căreia credinţa rămâne de actualitate.

În text, Papa Francisc îndeamnă credincioşii să “nu fie aroganţi”, ci “deschişi dialogului”, inclusiv cu cei care nu cred.

“Credinţa nu este intransigentă, ea a crescut în coabitare”, spune el.

În februarie, atunci când şi-a anunţat demisia istorică, luând toată lumea prin surprindere, Benedict al XVI-lea a terminat, practic, o primă redactare.

“Îi sunt profund recunoscător şi (…) îmi asum munca sa preţioasă, adăugând textului câteva contribuţii ulterioare”, scrie Francisc.

Pe de altă parte, cei doi bărbaţi s-au întâlnit vineri dimineaţa în Grădinile Vaticanului, în cadrul inaugurării unei noi statui în bronz a Arhanghelului Mihail.

Jorge Bergoglio l-a îmbrăţişat cu afecţiune pe Joseph Ratzinger, pe care l-a “invitat personal” la această ceremonie, în semn de a-i aduce un omagiu în ziua publicării enciclicei.
În acest text, publicat în şapte limbi (italiană, franceză, engleză, spaniolă, portugheză, germană şi poloneză), Vaticanul repetă că mariajul este o “uniune stabilă dintre un bărbat şi o femeie”, respingând categoric căsătoria între persoane de acelaşi sex, a cărei legalizare a stârnit reacţii critice din partea Bisericii.

De asemenea, enciclica respinge conceptul laicităţii.

“Credinţa nu este un fapt privat, un concept individual sau o opinie”, ci “un bun comun”, afirmă enciclica.

În plus, textul include teme de predilecţie ale noului Papă argentinian, ca “solidaritatea”, “justiţia, dreptul, pacea”, “fraternitatea universală” şi credinţa că “nu vom uita de suferinzii lumii”, potrivit cardinalului Ouellet.

Această lumină “nu serveşte doar construirii unei cetăţi eterne în viaţa de apoi; ea ne ajută, de asemenea, să edificăm societăţile noastre, cu scopul ca noi să mergem către un viitor plin de speranţă”, scrie Papa.

“Acest text are multe din Papa Benedict şi totul din Papa Francisc”, a conchis Rino Fisichella, preşedintele Consiliului Pontifical pentru Promovarea Noii Evanghelizări.

Este pentru prima dată în 2.000 de ani de istorie a Bisericii când un papă continuă munca intens desfăşurată de predecesorul său aflat în viaţă.

“Lumina credinţei este astfel transmisă de la un pontif la altul”, a dezvăluit cardinalul Marc Ouellet, prefectul Congregaţiei Episcopilor, prezentând textul în faţa presei.

O enciclică este, literalmente, o “scrisoare circulară” destinată episcopilor şi preoţilor, iar, prin intermediul lor, tuturor catolicilor, relatează Mediafax, citând AFP.

 

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here