Premieră medicală mondială: Operație pe inimă fără deschiderea cutiei toracice

0
95

Chirurgii francezi au pus la punct o metodă inedită de înlocuire completă a unei valve cardiace fără deschiderea toracelui pacientului, procedeu care permite, între altele, o mai bună recuperare post-operatorie.

operație-650x364Este o premieră mondială, care deschide calea unor intervenții mai rapide și mai puțin invazive. Medici de la Spitalul de Urgență din Saint-Etienne (centru-est) au realizat înlocuirea totală a unei valve aortice fără să deschidă cutia toracică a pacientului. Valva aortică (numită și valvă cardiacă) este o parte a inimii care permite sângelui să circule bine în cord. Pentru a fi înlocuită, era necesar până acum ca pacientului să i se deschidă câțiva centimetri cutia toracică și să i se taie sternul pentru efectuarea operației la vedere.

Noua operație a fost efectuată prin endoscopie (explorarea vizuală a unei cavități prin intermediul unui tub optic dotat cu un sistem de iluminare numit endoscop), iar ‘pe toracele pacientului au fost efectuate mici incizii de câțiva milimetri pentru a permite pătrunderea instrumentelor chirurgicale, a noii valve și a fibrelor optice pentru ghidarea acțiunii chirurgului’, arată într-un comunicat dr. Marco Vola, cardiochirurg la spitalul menționat, care a pus la punct această tehnică.

Cinci pacienți au beneficiat până acum de acest tip de operație cu perspective promițătoare: este mai puțin invazivă, pacientul nu rămâne cu cicatrici mari, durează mai puțin, produce mai puține dureri post-operatorii și spitalizarea este mai scurtă.

În ultimii ani au fost realizate deja câteva intervenții chirurgicale asemănătoare, dar noua valvă aortică era fixată la capătul unui cateter introdus până la inimă printr-o venă. Însă ‘valva bolnavă nu era înlocuită în întregime, ci doar ‘spartă’ de cea nouă, lucru care poate duce în unele cazuri la fisuri’, precizează dr. Vola, care nu exclude ca noua tehnică să fie aplicată în curând la un număr mai mare de pacienți.

Sursa: doctorulzilei.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here