Premieră mondială: specie unică în lume, reprodusă ex-situ la Acvariul din Galaţi

0
198

rosioara-termalaProiectul ştiinţific internaţional – “Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” – finanţat de fundaţia The Mohamed bin Zayed Species Conservation Fund, deţinută de prinţul moştenitor din Abu Dhabi (Emiratelor Arabe Unite), a început să-şi arate primele rezultate.

Acvariul din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi este implicat în acest proiect alături de Muzeul Ţării Crişurilor din Oradea. În luna august 2013 la Galaţi au fost aduse câteva exemplare de roşioară termală (specie de peşte, denumită şi roşioara lui Racoviţă – Scardinius racovitzai), specialiştii din cadrul instituţiei având misiunea de a reuşi reproducerea acestei specii endemice (unică în lume) în afara mediului ei natural.

După aproximativ şase luni de la începrea experimentelor au apărut şi rezultatele: la Acvariul din Galaţi, în premieră mondială, s-au născut primii pui de roşioară termală, aproximativ 500 la număr.

„Anul trecut au fost aduse 45 exemplare de roşioară termală, din lacul Ochiul Mare din Oradea. Fiind vorba de o specie endemică, puternic periclitată, cu o biologie şi ecologie puţin cunoscute, a fost destul de dificil să o adaptăm la condiţiile de captivitate din acvariu. Principala noastră preocupare a fost să le oferim acestor peşti condiţiile din cadrul lor natural: temperatura apei adecvată, lumină corespunzătoare dar şi hrana potrivită. Până la urmă lucrurile au decurs bine şi roşioara termală a reuşit să se reproducă ex-situ, în afara mediului ei de viaţă”, ne-a declarat Gabriela Grigoraş, coordonator Secţia Acvariu din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Pentru muzeografii gălăţeni munca nu se opreşte aici. Urmează o altă etapă dificilă – creşterea puilor obţinuţi. „Nu va fi uşor, însă noi sperăm să ne ducem la bun sfârşit munca şi să plasăm puii de roşioară termală în mediul lor natural de viaţă de la Oradea”, a adăugat Mădălin Şerban – managerul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi.

Reamintim faptul că proiectul ştiinţific “Reproducerea în captivitate şi menţinerea ex-situ a populaţiilor de Scardinius racovitzai şi Melanopsis parreyssii” are un buget de 13.000 dolari pentru asigurarea unei rezerve genetice a celor două specii endemice, în cazul afectării ireversibile a habitatului lor natural şi a populaţiilor lor din rezervaţie.

Sursa: romaniapozitiva.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here