PREMIERĂ NAŢIONALĂ. Alina Cojocaru dansează în baletul La Sylphide, la Opera Naţională Bucureşti

0
125
Alina CojocaruUnul dintre cele mai vechi şi importante balete din lume, La Sylphide, este pus în scenă pentru prima dată în România, sâmbătă, 7 decembrie, de la ora 19.00, la Opera Naţională Bucureşti.

Potrivit Operei Naţionale Bucureşti, evenimentul deschide seria invitaţilor de talie mondială ai acestei stagiuni. Instituţia aduce în faţa publicului din România nume consacrate ale baletului mondial: Johan Kobborg, aflat la Bucureşti în calitate de coregraf invitat, precum şi prim-soliştii de renume internaţional Alina Cojocaru şi Steven McRae.

Coregraful Johan Kobborg prezintă la Opera Naţională Bucureşti baletul La Sylphide.  El ii are ca invitaţi în rolurile principale pe celebra prim-solistă Alina Cojocaru, desemnată Balerina Deceniului (Moscova, 2010), şi pe prim-solistul Baletului Regal din Londra Steven McRae, câştigător al Premiului Dancing Times la categoria „Cel mai bun dansator” la National Dance Award (Marea Britanie, 2011).

Premiera din 7 decembrie va fi precedată, începând cu ora 18.30, de o conferinţă de presă.  Vor lua cuvântul coregraful Johan Kobborg şi Răzvan Ioan Dincă, Directorul General al Operei Naționale București.

Scurtă biografie Alina Cojocaru – prim balerină

·    Alina Cojocaru s-a născut la Bucureşti. S-a pregătit timp de şapte ani la Kiev, apoi la Şcoala Regală de Balet din Londra, începând din anul 1997.

·    La şase luni de la absolvire, ea s-a întors la Kiev ca prim-solistă, iar un an mai târziu (noiembrie 1999) s-a alăturat Baletului Regal din Londra. La sfârşitul stagiunii a devenit solistă.

·    La data de 17 aprilie 2001, Sir Anthony Dowell, pe atunci director artistic al Baletului Regal din Londra, a promovat-o pe Alina Cojocaru la rangul de prim-solistă după apariţia sa în rolul titular din Giselle, rol căruia i-au urmat nenumărate succese.

Alina Cojocaru a devenit membră a Baletului Naţional Englez în septembrie 2013, ca prim-solistă.

În această calitate continuă să interpreteze roluri importante ca invitată permanentă a altor companii de prestigiu precum Baletul din Hamburg şi la Teatrul de Balet American (ABT).

·    În ultimii ani, Alina Cojocaru a organizat gale de balet în România şi Marea Britanie. În februarie 2012, a avut loc premiera proiectului său Alina Cojocaru – Dream Project la Tokyo, pe care l-a regizat şi condus, dansând alături de prieteni şi colegi de la Baletul din Tokyo, Baletul din Hamburg, Baletul Naţional Englezesc şi Baletul Regal din Londra.

·    Repertoriul Alinei Cojocaru este vast şi variat, conţinând atât roluri din repertoriul clasic (Odette/Odile din Lacul lebedelor de Piotr Ilici Ceaikovski, Kitri din Don Quijote de Ludwig Minkus etc.), cât şi din repertoriul neoclasic (Duo concertant de Igor Stravinski).

Alina Cojocaru a creat numeroase roluri în premieră.

A dansat în: Musketeer şi Valse (c. Rubina Alla Davidovna), Swanilda din Coppélia (c. Anatolyi Shekera), Ad infinitium (c. Vanessa Fenton), There where she loves (Acolo unde ea iubeşte, c. Christopher Wheeldon), This House will Burn (Această casă va arde, c. Ashley Page), Les Saisons (Anotimpurile, c. David Bintley), Two Footnotes (Două note de subsol), Bird as a Prophet (Pasărea ca profet), Rushes (c. Kim Brandstrup), Engram and Chroma (c. Wayne McGregor), Les Lutins (Elfii) şi La Sylphide (c. Johan Kobborg), Julie în Liliom (c. John Neumeier), 24 Preludes (c. Alexei Ratmansky) şi altele.

·    Ca artist invitat, Alina Cojocaru a dansat la Baletul din Kirov, Opera Natională din Paris, Baletul Teatrului Bolshoi din Moscova; Teatrul de Balet American, Baletul din Hamburg; Baletul Regal Danez, Baletul Naţional Ungar; Baletul Operei de Stat din Viena, Baletul din Zürich, Baletul Naţional din Portugalia; Baletul Teatro alla Scala din Milano, Baletul Naţional din Cuba; la Teatro Colon din Buenos Aires, la Teatrul de Balet din Africa de Sud, la Baletul Kremlin; Baletul din Sarasota, Baletul din Zagreb. A susţinut mai multe spectacole de gală în Germania, Italia, China, Lituania, Finlanda, Portugalia, Suedia, Coreea de Sud, Danemarca etc.

Printre premiile Alinei Cojocaru se numără:

Premiul Dansatoarea anului oferit de Critica de dans germană în 2012, Benois de la Dance pentru Cea mai bună dansatoare (2012 şi 2004); Premiul Balerina Deceniului (Moscova, 2010); Premiul Nijinski pentru cea mai bună dansatoare (2004); Internationaler Movimentos Tanz Preis (2004); Medalia de Aur la Concursul Internaţional de la Nagoya, Prix de Lausanne (1997) etc.

·    Alina Cojocaru are numeroase apariţii televizate şi înregistrări video în rolurile principale din baletele Lacul lebedelor, Cenuşăreasa, Spărgătorul de nuci, Oneghin, Giselle etc.

·    În luna decembrie 2013, Alina Cojocaru va dansa în Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski cu Baletul Naţional Englez; în ianuarie 2014, alături de aceeaşi companie, în Corsarul de Adolphe Charles Adam.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here