Premiile Gopo: Filmul “Closer to the moon” al lui Nae Caranfil – marele câştigător

0
98

indexFilmul “Closer to the moon” în regia lui Nae Caranfil a fost marele câştigător al celei de-a noua ediţii a Galei Premiilor Gopo din acest an, primind nouă statuete, printre care pentru Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu.

Lista este completată de premiile pentru Cel mai bun montaj – Cătălin Cristuţiu, Larry Madaras, Roberto Silvi, Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Laura Ozier, Elena Tudor, Lucas Coulon, Maria Andreescu, Cel mai bun sunet – Florin Tăbăcaru, Alexandru Dumitru, Marius Leftărache, Cea mai bună imagine – Marius Panduru, Cea mai bună muzică originală – Laurent Couson şi Cele mai bune costume – Doina Levintza, relatează Agerpres.

“Am avut în această gală mai multe filme care sondează epoca comunistă, anii comunismului. Mă bucur că am fost alesul, pentru că eu cred că este o sursă extraordinară de inspiraţie, pentru că acest circ care s-a petrecut în această parte a lumii n-ar trebui să fie uitat şi de obicei ne ciocnim de o prejudecată pe care o aud foarte des şi care mă irită, şi anume: ne-am săturat de atâtea filme cu comunism. Dar câte sunt, domnule? Au fost multe despre comunism, dar înainte de 1989. După 1989 sunt câteva şi, până la urmă, poate că ar trebui în seara asta să le mulţumesc tovarăşului Gheorghe Gheorghiu Dej şi tovarăşului Nicolae Ceauşescu pentru că mi-au oferit inspiraţia de care aveam atâta nevoie”, a spus Nae Caranfil, la primirea statuetei Gopo.

Misterul dezlegat artistic de Nae Caranfil

Filmul este o coproducţie internaţională România – Italia – Polonia – Franţa şi îi are în distribuţie printre alţii pe Vera Farmiga, Mark Strong, Harry Lloyd, Martin Hancock, Anton Lesser, Monica Bârlădeanu, Joe Armstrong.

“În 1959, un spectaculos jaf asupra unei furgonete a Băncii Naţionale pune întreaga ţară pe jar. În România comunistă, un astfel de atac gangsteresc este de neconceput atât pentru autorităţile statului, cât şi pentru orice om normal: ce poţi să faci cu lei neconvertibili, într-un regim politic şi economic ce limitează drastic utilitatea banilor? (…) Nae Caranfil propune propria sa dezlegare a misterului ce planează şi azi asupra acestei poveşti adevărate, într-un film comic şi tragic deopotrivă, realizat în limba engleză, cu o distribuţie internaţională de prestigiu”, se arată în sinopsisul peliculei.

Cel mai bun film de lungmetraj

La categoria Cel mai bun film de lungmetraj au fost nominalizate, alături de “Closer to the moon” – regia Nae Caranfil, peliculele “Al doilea joc” în regia lui Corneliu Porumboiu şi “Q.E.D.” – regia Andrei Gruzsniczki. Cei trei au fost şi nominalizaţii la categoria Cel mai bun regizor.

“Closer to the moon”, în regia lui Nae Caranfil, a avut 12 nominalizări.

Filmul “Q.E.D.” în regia lui Andrei Gruzsniczki, care a stabilit un record în istoria premiilor Gopo cu 17 nominalizări din 20 de categorii, a câştigat cinci trofee: statuetele pentru Cel mai bun actor într-un rol principal – Florin Piersic Jr., Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Ofelia Popii, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Virgil Ogăşanu, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Alina Berzunţeanu şi Cele mai bune decoruri – Cristian Niculescu.

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal

“În România anului 1984, decizia unui matematician de a publica o lucrare într-o revistă a unei universităţi americane, fără să ceară permisiunea autorităţilor comuniste, va declanşa un lanţ de evenimente care va schimba vieţile celor din jurul său. Până la urmă, nu există decizii fără consecinţe…”, potrivit sinopsisul peliculei.

Florin Piersic Jr. a obţinut premiul pentru cel mai bun actor în rol principal pentru partitura Alecu Voican din filmul “Q.E.D.”, acesta fiind primul premiu Gopo din carieră obţinut la cea de-a doua nominalizare. Şi pentru actriţa Ofelia Popii, câştigătoare a premiului pentru cea mai bună actriţă în rol principal, statueta Gopo primită luni seară este prima din carieră, ea aflându-se la cea dintâi nominalizare.

La categoria Cel mai bun film de debut (lungmetraj) câştigător a fost desemnat filmul “Bucureşti, unde eşti?” în regia lui Vlad Petri, în timp ce statueta pentru “Tânăra speranţă” a fost câştigată de Alexandra Carastoian şi Boroka Biro pentru imaginea filmului “Planşa”.

Cel mai bun film documentar

Filmul “Toto şi surorile lui” în regia lui Alexandru Nanău a fost declarat Cel mai bun film documentar, în timp ce pelicula “O scurtă istorie – Astra film” în regia lui Carmen Lidia Vidu şi produs de Fundaţia Astra Film Sibiu a primit statueta Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj documentar.

Regizorul Radu Jude a câştigat statueta Gopo pentru Cel mai bun scurtmetraj de ficţiune cu pelicula “Trece şi prin perete”, film produs de Ada Solomon şi Radu Jude.

Premiul publicului, pentru filmul românesc cu cel mai mare succes la box office în 2014, a fost acordat filmului “#Selfie”, în regia lui Cristina Iacob, care a înregistrat 102.026 spectatori şi a avut încasări de 1.147.487 lei.

Pelicula a primit premiul chiar în ziua în care s-a dat startul filmărilor pentru cea de-a doua parte a filmului, a afirmat actorul Vlad Logigan.
“Mulţumesc pentru acest premiu pe care l-am primit în ziua în care au început filmările la #Selfie 2”, a declarat Vlad Logigan.

Premiile Gopo speciale

Momente speciale în cadrul Galei au fost prilejuite de câştigătorii Premiilor Gopo speciale. Actriţei Eugenia Bosînceanu i-a fost oferit Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate, în timp ce actriţei Coca Bloss i-a fost înmânată statueta Gopo pentru Întreaga Carieră. Premiile au fost prezentate de criticul de film Irina Margareta Nistor şi de directoarea Teatrului Odeon, actriţa Dorina Lazăr.

Un Premiu Special i-a fost oferit şi regizorului de animaţie Ion Truică, prezentat de Mihai Mitrică, director artistic al Festivalului Internaţional de Animaţie Anim’est.

500 de invitaţi

81 de filme româneşti lansate în cinematografe şi în festivaluri în 2014 au fost luate în considerare pentru nominalizările celei de-a noua ediţii a Galei Premiilor Gopo.

Cea de-a noua ediţie a Galei Premiilor Gopo a avut loc luni seară la Sala Studio a Teatrului Naţional Bucureşti în prezenţa a aproximativ 500 de invitaţi şi jurnalişti acreditaţi.

Gala Premiilor Gopo 2015 a fost organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei Municipiului Bucureşti prin Creart – Centrul de Creaţie, Artă şi Tradiţie al Municipiului Bucureşti şi Babel Communications.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here