PREMIUL NOBEL PENTRU PACE, atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice

0
90

premiul-nobel-pentru-pace-2013-a-fost-acordat-organizatiei-pentru-interzicerea-armelor-chimice-229648Premiul Nobel pentru Pace pe anul 2013 a fost atribuit, vineri, Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), a anunţat Comitetul Nobel norvegian, confirmând oficial o informaţie dezvăluită cu puţin timp înainte de televiziunea publică NRK.

Comitetul Nobel a anunţat că a decernat acest premiu OIAC pentru “vasta sa activitate de eliminare a armelor chimice”.

OIAC nu a primit premiul pentru activitatea sa din Siria, a subliniat preşedintele Comitetului Nobel, Thorbjorn Jagland, relatează CNN. “Ci pentru eforturile sale de lungă durată de eliminare a armelor chimice şi pentru că în prezent suntem aproape de a ne atinge scopul şi de a elimina o întreagă categorie de arme de distrugere în masă. Va fi un moment important în istorie, dacă vom ajunge acolo”, a adăugat el.

Organizaţia, cu sediul la Haga, a fost înfiinţată în 1997 pentru a pune în aplicare Convenţia privind interzicerea armelor chimice, semnată la 13 ianuarie 1993.

Convenţia privind interzicerea armelor chimice, din 1993, a contribuit la distrugerea a aproximativ 80 la sută din arsenalul chimic la nivel mondial.

Activitatea Organizaţiei se află în centrul atenţiei după ce a fost însărcinată printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU să supervizeze distrugerea, până pe 30 iunie 2014, a impozantului arsenal chimic deţinut de regimul preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Anterior, televiziunea norvegiană NRK a anunţat că premiul Nobel pentru Pace va fi atribuit vineri Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC), însărcinată cu supervizarea distrugerii arsenalului chimic sirian.

Sursa: mediafax.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here