Premiul Templeton, acordat unui preot ceh pentru promovarea “dimensiunii spirituale a vieţii”

0
71

halikUn preot catolic din Republica Cehă care susţine dialogul între credincioşi şi atei a câştigat premiul Templeton pe 2014, pentru activitatea sa în favoarea dimensiunii spirituale a vieţii, informează Agerpres, citând Reuters.

Tomas Halik “a continuat să deschidă drumuri către progresul omenirii” şi după demersurile sale clandestine pentru promovarea democraţiei şi a moralităţii de dinaintea căderii comunismului în fosta Cehoslovacie, în 1989, a anunţat fundaţia Templeton, care are sediul în Statele Unite.

Premiul este însoţit de una din cele mai generoase recompense financiare, în valoare de 1,83 milioane de dolari, adică mai mare decât cei 1,2 milioane de dolari, care s-au acordat laureaţilor Premiului Nobel.

Premiul Templeton răsplăteşte acele persoane care contribuie la “afirmarea dimensiunii spirituale a vieţii”, prin cercetări, descoperiri sau activităţile lor practice. Între laureaţii săi din trecut se numără Dalai Lama, arhiepiscopul sud-african Desmond Tutu şi astrofizicianul Martin Rees.

Preotul Tomas Halik, în vârstă de 65 de ani, a fost hirotonisit în secret în 1978 în Germania de Est, şi-a continuat după căderea comunismului misiunea de susţinere a dialogului cu alte religii şi cu atei prin intermediul Academiei Creştine a Cehiei, prin activitatea sa de preot la Universitatea Carolină din Praga şi prin cele 17 cărţi pe care le-a scris, cărţi ce au fost deja traduse în 18 limbi.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here