PROTOCOL. Preoţii îi vor învăţa pe fermieri cum să acceseze fondurile europene

0
200

140050 1PROTOCOL

Preoţii îi vor învăţa pe fermieri cum să acceseze fondurile europene. Preafericitul Părinte Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi ministrul Agriculturii au semnat şi un protocol de colaborare în acest sens. Guvernul crede că aşa fermierii vor învăţa mai repede să folosească bani comunitari. La finalul slujbelor, cei 7 mii de preoţi de la sate îi vor învăţa pe români, cum să promoveze agricultura.

Consilierul patriarhal George Grigoriţă a precizat că fiecare eparhie are câte un consilier agricol, silvic şi viticol cu pregătire de inginer şi de teolog, acesta urmând să se ocupe de transmiterea către preoţi a informaţiilor privind acest proiect.

Promovarea informaţiilor în rândul enoriaşilor ar urma să se facă în afara slujbelor religioase.

Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Obiectivele protocolului vizează informarea locuitorilor din zonele rurale despre fondurile europene pentru dezvoltarea agriculturii şi a satului românesc prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), prin susţinerea campaniei “PNDR vine în satul tău”, precum şi a altor programe.

Daniel-Constantin-Patriarhul-Daniel-protocol-agricultura

Se urmăreşte, de asemenea, promovarea valorilor tradiţionale ale comunităţilor rurale în vederea conservării şi dezvoltării patrimoniului spiritual, cultural, educaţional, social şi natural al satului românesc.

De asemenea, se urmăreşte şi organizarea de întruniri, seminarii şi simpozioane destinate locuitorilor din zonele rurale şi implicarea acestora în proiecte culturale şi educaţionale cu scopul păstrării conştiinţei şi identităţii româneşti, a anunţat consilierul patriarhal George Grigoriţă, după semnarea protocolului.

Stimularea tinerilor privind antreprenoriatul

Un alt obiectiv este stimularea tinerilor din mediul rural privind antreprenoriatul şi conştientizarea importanţei asocierii şi comasării terenurilor, cât şi organizarea în parteneriat a unor activităţi cu scopul valorificării resurselor locale, a mai spus consilierul patriarhal.

,,Pământul este un dar al lui Dumnezeu, iar omul are responsabilitatea sfântă de a-l proteja şi cultiva. Din acest motiv, colaborarea dintre Biserică şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Durabile este necesară, cu atât mai mult cu cât satul românesc este în prezent îmbătrânit şi sărăcit, având nevoie de o implicare activă a tinerilor în proiectele de dezvoltare rurală. Parohiile ortodoxe s-au implicat dintotdeauna în dezvoltarea satului românesc printr-o activitate spirituală, educaţională, culturală şi socială desfăşurată în comunităţile româneşti din mediul rural, aducând o contribuţie importantă la promovarea şi consolidarea valorilor comunitare autentice”, a adăugat George Grigoriţă.

Biserica, promotor al valorilor româneşti

La rândul său, ministrul Agriculturii a mulţumit PF Daniel pentru bunăvoinţa de a semna un protocol foarte important, apreciind ca binecunoscută preocuparea Bisericii pentru promovarea valorilor româneşti.

Ministrul Daniel Constantin a mai spus că protocolul semnat are un rol foarte important şi pentru reducerea migraţiei tinerilor de la sat spre oraş, dar şi în străinătate.

Întrebat ce va face în zonele din Transilvania unde Biserica ortodoxă este minoritară, ministrul a spus că protocolul se referă la toate comunităţile.

,,Nu aş vrea să legăm acest proiect de slujba religioasă, ci vor fi discuţii ale preoţilor cu enoriaşii în afara acestora, pentru că oamenii merg la biserică nu numai în Sfânta zi de Duminică. Vor fi organizate colocvii pentru infromarea oamenilor. Nu este vorba de resurse foarte importante pentru a fi transmise informaţiile oamenilor”, a explicat ministrul.

,,Preoţii reprezintă vectorul principal în mediul rural şi au o credibilitate foarte mare”, au declarat reprezentanţii Ministerului Agriculturii.

 agricultura

Enoriaşii țin cont de sfatul preotului

,,Este vorba de susţinerea proiectelor Ministerului Agriculturii, în special cele pe fonduri europene. Oamenii de la ţară sunt circumspecţi atunci când este vorba să primească ceva gratis, aşa cum se întâmplă în cazul fondurilor europene. În zona rurală preotul este printre intelectualii satului şi enoriaşii îi cer sfatul cu privire la diverse probleme”, a declarat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica.

El a afirmat că preoţii nu vor fi plătiţi suplimentar pentru această activitate.

Potrivit părintelui Stoica, în România sunt aproximativ 14.000 de preoţi ortodocşi, dintre care mai mult de jumătate activează în mediul rural.

,,La fiecare slujbă preoţii au incluse rugăciuni pentru recolte mănoase. Sunt rugăciuni de ploaie, când este secetă, sau de contenire a ploii, când plouă prea mult”, a mai spus el.

 slujba agricultura

Protocolul de colaborare dintre Patriarhia Română şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a fost încheiat pe o perioadă de un an, cu posibilitatea prelungirii printr-un act adiţional.

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here