Presa de specialitate, despre “Aferim!”: Incursiune excepţională, inteligentă în istorie

0
138

aferim-600-600“Aferim!”, de Radu Jude, singurul film românesc din competiţia Festivalului de la Berlin 2015, a avut premiera mondială miercuri, la Berlinale Palast, şi a fost primit cu aplauze din partea publicului, în timp ce presa internaţională de profil a publicat cronici elogioase la adresa sa.

The Hollywood Reporter califică filmul lui Radu Jude drept “o lecţie aspră de istorie, uşurată de umorul deocheat şi de elementele westernului clasic”.

“Elegant turnat în alb-negru, pe peliculă de 35 de milimetri, al treilea lungmetraj al lui Radu Jude lasă impresia unui concurent puternic, graţie aspectului său uimitor, subiectului actual şi scenariului surprinzător de amuzant. Dar nu vă lăsaţi păcăliţi de tonul său jucăuş şi ireverenţios”, continuă cronicarul revistei americane Stephen Dalton. “Sub poleiala umorului dezmăţat şi a imaginii răvăşitoare se ascunde un cal troian – o dramă acidă despre efectele toxice, pe termen lung, ale sclaviei, misoginismului şi rasismului”, adaugă publicaţia americană, potrivit unui comunicat.

Revista Variety consideră, la rândul său, că “Aferim!” este cel mai reuşit dintre filmele lui Radu Jude şi constată că regizorul român este în continuare preocupat de “jocurile de putere şi de “umilinţele” la care oamenii se supun unii pe alţii.

“Aferim!” este o incursiune “excepţională şi extrem de inteligentă într-o perioadă crucială a istoriei, un film în egală măsură inspirat şi furios”, scrie revista Variety.

“Aferim!” înseamnă “Bravo!”, spune criticul Jay Weissberg, “un cuvânt folosit cu profundă ironie pe parcursul filmului, dar care îi poate fi adresat, fără nici o urmă de ironie, regizorului”. “O bună parte din prospeţimea filmului se datorează felului în care Radu Jude evită capcanele filmului istoric tradiţional (…) – nimic nu este convenţional sau înfrumuseţat şi, chiar dacă documentarea intensă este evidentă, cineastul se foloseşte de ea ca să reconstituie atmosfera locului, nu neapărat o întâmplare clar definită”, mai scrie acesta.

Ana Grama

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here