Pretutindeni se poate sfinți cineva

0
135

sfintiEste un mare meșteșug să izbândiți sfințirea sufletului vostru. Pretutindeni se poate sfinți cineva. Și în Omonia se poate sfinți, dacă vrea. În munca voastră, oricare ar fi ea, puteți să deveniți sfinți. Prin blândețe, răbdare și iubire. Să puneți în fiecare zi un început nou, o nouă dispoziție, cu înflăcărare și iubire, rugăciune și tăcere. Nu să aveți neliniști și să vă doară pieptul.

Se întâmplă, de pildă, să vi se rânduiască o muncă în plus față de datoriile voastre. Nu-i bine să vă mâniați și să vă împotriviți. Aceste tulburări aduc rău în om. Să le socotiți pe toate prilejuri de sfințire. Și încă ceva. Există și un alt câștig: încredințându-vi-se multă treabă, învățați modul cum se face întreaga muncă, slujiți la mai multe ascultări, deveniți mai responsabili. Primiți cunoștințe care mai târziu s-ar putea să vă folosească. Dacă vi se încredințează treburi mai presus de puterile voastre, puteți să spuneți totuși – cu noblețe, firește: „Iertați-mă, nu voi putea face această treabă”. Dar, puteți și să nu spuneți, și să vă iasă bine toată această osteneală.

Așa și eu, precum v-am spus, când eram mic, tata s-a dus în America, să lucreze la Canalul Panama. Eu mic, părinții mei săraci. Mama m-a trimis la un magazin în Halkida. Erau acolo alți doi copii. Toți îmi porunceau, iar eu alergam pretutindeni. Făceam tot ce-mi spuneau, fără vicleșug. Și asta m-a dus la ceva bun. Într-o zi, pe când măturam magazinul, am găsit niște boabe de cafea nemăcinată. M-am aplecat și le-am luat în mână, ca să le arunc înapoi în sac. Stăpânul era în biroul lui, m-a văzut, a înțeles ce voiam să fac și m-a strigat. I-a strigat și pe ceilalți copii și i-a dăscălit. Acolo se făcea mare risipă, iar eu i-am făcut o impresie bună. Din acea zi am împărțit treburile și am pus rânduială în magazin. Munceam la toate cu sârguință și fără să grăiesc împotrivă. Am pățit vreun rău?

Să munciți cu trezvie, simplu, lin, fără frământare, cu bucurie și veselie, cu bună dispoziție. Atunci vine dumnezeiescul har.

„Ne vorbește părintele Porfirie” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here