„Prietenia” dintre parabeni și cancer

0
217

ParabenPrezenţa parabenilor în diferite produse a născut numeroase controverse, pornind chiar de la legislaţia aferentă. Iniţial parabenii au apărut tocmai pentru a înlocui alţi conservanţi, consideraţi dăunători (formaldehidele, utilizate astăzi doar în oja pentru unghii). În timp au apărut şi numeroase îndoieli asupra siguranţei lor.

Ce sunt parabenii

Parabenii (paraoxibenzoati) sunt substanţe conservante utilizate în industria cosmetică. Unii parabeni (aditivii E214 şi E219) sunt utilizaţi şi în industria alimentară, fiind activi împotriva unui spectru larg de bacterii şi ciuperci. Mulţi parabeni sunt prezenţi în natură (spre exemplu, metilparabenul din coacăze), însă cei prezenţi în produsele cosmetice sunt fabricaţi din acid bezoic şi sunt adesea diluaţi într-un solvent numit fenoxietanol, care este, de asemenea, un conservant.

Pe lângă aceştia există însă şi alţii (acizi, esteri, saruri de sodiu şi potasiu). De reţinut este mai ales benzilparabenul, calciul paraben, hexamidina paraben, isodecilparabenul, fenoxietilparabenul.

În timp au apărut numeroase îndoieli asupra siguranţei parabenilor, deşi compuşii recunoscuţi oficial drept cancerigeni (prin directiva 67/548/CEE) au fost excluşi ulterior din orice produs, prin directiva 2003/15/CE.

Parabenii şi cancerul

Controversele apărute în legătură cu parabenii au fost generate de faptul că încă nu s-a putut dovedi efectul lor cancerigen asupra organismului uman. Ceea ce se ştie până în prezent este că parabenii sunt substanţe cancerigene pentru şobolani. Asta nu spune însă mare lucru despre efectul lor asupra organismului uman. În plus, dozele autorizate pentru a fi folosite în produsele cosmetice sunt extrem de mici, ceea ce întăreşte, după spusele producătorilor, ideea că parabenii nu au cum să afecteze sănătatea. Cantitatea totală de parabeni dintr-un produs nu are voie să depăşească 0,8 % (calculată în masă de ester), iar cantitatea unui singur tip de paraben nu trebuie să depăşească 0,4%.

Polemica a apărut însă în urma unui studiu făcut în Anglia de dr. Philippa Darbre, pe un eşantion de 20 de tumori canceroase de san, în 18 dintre ele fiind găsite urme de parabeni. Cu toate acestea nu s-a putut face o legătură clară între parabeni şi cancer şi cu atât mai puţin între utilizarea produselor cosmetice care conţin parabeni şi cancer. Pentru că această legătură să fie dovedită, ar trebui verificat dacă celulele sănătoase conţin şi ele parabeni şi trebuie verificată exact provenienţa parabenilor (aceştia putând fi ingeraţi, spre exemplu, în timpul tratamentului anti-cancer). În plus, studiul a fost făcut pe un număr foarte mic de eşantioane, ceea ce îl face oarecum irelevant, după spusele altor cercetători.
Dar, aşa cum confirma şi WEBMD – unul dintre cele mai respectate site-uri americane de informaţii medicale – există evidențe că în 99% dintre tumorile canceroase prelevate de la pacienţii cu cancer la sân conţineau parabeni.  Vestea interesantă ca majoritatea acestor paciente – nu foloseau produse de gen deodorant – pentru sub braţ – însă toate aceste femei foloseau cosmetice cu parabeni.

Parabenii intra în organismul uman

O concluzie se impune totuşi. Şi anume aceea că parabenii pot fi metabolizaţi şi pot fi găsiţi în organism, lucru care ar trebui să ne îngrijoreze. În ceea ce priveşte utilizarea produselor care conţin parabeni, în lipsa unor măsuri legislative drastice, fiecare dintre noi este liber să adopte anumite precauţii şi să evite produsele care conţin anumite ingrediente considerate nesigure pentru organism. În fond nu trebuie decât să ne uităm cu atenţie pe lista ingredientelor folosite în compoziţia unui produs pe care intenţionăm să îl folosim şi să facem câteva calcule simple pentru a decide dacă merită să îl folosim sau nu.

Cumpăraţi inteligent așa că citiţi etichetele!

Vestea cea proastă este că şi cosmeticele pentru bebeluși pot fi și ele extrem de periculoase. Chiar atunci când ambalajul spune că e vorba de un produs organic, lista ingredientelor trebuie studiată mereu cu atenție!

Câteva din ingredientele de bază ce trebuie evitate sunt: parabenii (methylparaben, propylparaben etc.), ingredientele care includ în denumire termenul “PEG”, uleiurile minerale (parafină și alți derivați), sodium lauryl sulfate (SLS) și sodium laureth sulfate (SLES), diethanolamine (DEA), triethanolamine (TEA), sodium hydroxide (pe românește îi zicem sodă caustică), ingrediente care se termină în “-eth”, propylene glycol, lanolină, tâlc, parfum, alcool.
Fie că vorbim despre creme pentru față sau corp, deodorante, vopsea de păr, parabenii se absorb în organism. Vestea bună este că, din ce în ce mai des, femeile evită produsele cu parabeni, de aceea fiecare poate învăța să-și facă propriile produse de înfrumusețare.

Sursa: desprecopii.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here