Prietenie – Pildă

0
182

prieteniePrietenie – Cine ne sunt adevărații prieteni – Ce contează într-o prietenie: cantitatea sau calitatea? – Omul primește exact după măsura faptelor sale – „Există un stadiu de prietenie unde nu mai e nevoie să vorbești spre a te înțelege, nici să te sfătuiești spre a acționa în comun” (Nicolae Titulescu)

Pildă despre prietenie – Cine ne este prieten cu adevărat?

„Un om avea trei prieteni. Pe primii doi îi iubea și-i cinstea foarte mult, dar pe al treilea îl cam nesocotea. S-a întâmplat însă ca la omul cu pricina să vină trimiși de la împărat și să-l cheme să dea socoteală grabnic în fața domnitorului pentru o datorie de zece mii de talanți. Neavând asemenea sumă ca să plătească, omul nostru a cerut ajutorul prietenilor.
Primul i-a răspuns la rugăminte așa:
– Și fără tine am o grămadă de prieteni, chiar mă duc acum să mă veselesc împreună cu ei… În fine, uite, pot să-ți dau două zdrențe; nu am altceva pentru tine.
Al doilea prieten i-a grăit:
– Și eu sunt la ananghie, dar cred că aș putea să te petrec până la împărat; altceva să nu aștepți de la mine.

Și doar al treilea prieten, la care omul nostru nici nu nădăjduia, a zis:
– Pentru acel puțin pe care l-ai făcut pentru mine o să te răsplătesc din plin: o să merg eu însumi cu tine la împărat și o să-l rog să nu te dea pe mâna vrăjmașilor tăi.
Cel dintâi prieten e pierzătoarea patimă a câștigului și a bogăției. Ea nu îi dă nimic omului (…)
Al doilea prieten sunt rudele și apropiații. Aceștia stau doar alături de tine.
Al treilea prieten sunt faptele noastre bune. Tocmai acestea vor mijloci pentru noi înaintea Domnului, ne vor ajuta să trecem cu bine vămile văzduhului după moarte și-l vor ruga pentru noi pe Dumnezeu.”
„Apa vieții – 300 de istorioare cu tâlc duhovnicesc”, editura Sophia, 2016

Nu cantitatea este importantă, ci calitatea umană a prietenilor

Nu de puține ori în viață se întâmplă ca un om la care nu te aștepți să îți întindă o mână de ajutor. Ajutor concret, nu doar susținere. În mod sigur ai cerut cândva sprijinul unor oameni pe care-i credeai aproape de sufletul tău și ai constatat cu surprindere că ei te refuză, în timp ce alții, pe care nu contai deloc, au făcut ceva în mod real pentru ca ție să-ți fie bine. Sunt prieteni care te ajută necondiționat, oricând este necesar, fără să obosească și fără încetare. Este reconfortant să știi că ei sunt acolo și te poți bizui pe ei. Ei sunt cei care îți aduc zâmbetul și pentru ei merită să dai și tu ce ai mai bun.

Nu te strădui să aduni prea mulți prieteni, nu cantitatea este importantă, ci calitatea umană a acestora. Este esențial să ai lângă tine oameni care nu te dezamăgesc. „O singur trandafir poate fi grădina mea, un singur prieten poate face cât întreaga lume”. Fii tu însuți, natural și fără mască pentru ca lumea să te cunoască așa cum ești realmente. Numai astfel poți să aduni în jurul tău oameni ca tine, care să te înțeleagă, să te accepte și, în caz de nevoie, să știe cum să te ajute.

Omul primește măsura faptelor sale

În această pildă omul primește măsura faptelor sale. A fost săritor, a fost sprijin pentru alții și s-a remarcat prin fapte bune. Iar când vine timpul să primească, primește ce a dat cândva. Se spune „cât dai, atât primești”. În viață și după. „Recuperezi” și aici, pe Pământ, exact cât este inima ta de mare sau… de mică.

Oamenii te văd, te simt, rețin și își aduc aminte de faptele tale, chiar dacă tu ai alte impresii. Nu ți s-a întâmplat niciodată să vezi un om, să observi ceea ce face, fără ca el să-ți dea atenție? Apoi, într-un alt context, să-i spui ceva despre el și să rămână ușor uimit, cu întrebarea „de unde știi acest lucru?”. Sunt sigură că da. Sau reversul. Să te remarce cineva căruia tu nu-i dai importanță? La asta mă refer. Legături nevăzute ne aduc aproape de anumiți oameni. Și, cu cât suntem o prezență mai binefăcătoare în viața lor, cu atât vom fi mai apreciați și, de ce nu, recompensați, când situația o impune. Gândește-te la asta!

Un prieten adevărat te prinde de mână și îți atinge inima (Gabriel Garcia Marquez)

Te invit să citești și alte Pilde.

Mihaela Mușetescu