Prima expediţie românească pe Annapurna

0
360

Prima expediţie 100% românească pentru cucerirea vârfului Annapurna (Himalaya), aflat la o altitudine de peste 8.000 de metri, se va derula în perioada 28 martie – 30 mai.

annapurnaExpediţia Românească Annapurna 2014 este formată din Zsolt Torok (liderul expediţiei, alpinist recunoscut pe plan internaţional), Cristian Tzecu (artist fotograf, alpinist, cameraman, editor film), George Porancia (meteorolog, alpinist şi membru Salvamont Bran) şi Cătălin Neacşu (alpinist, primul român care a reuşit să atingă vârful unui munte de peste 8.000 de metri fără să fi ieşit înainte din ţară). Atingerea cu succes a vârfului Annapurna I înseamnă pentru România o performanţă deosebită şi o recunoaştere pe plan internaţional a alpiniştilor români, a echipelor româneşti. Până acum, vârful a fost atins de mai puţin de 200 de persoane. Se spune că unul din trei alpinişti care au încercat să îl ecaladeze nu s-a mai întors la bază.

La nivel mondial, Annapurna se află în primele cinci vârfuri ca dificultate de escaladă alături de K2, Nanga Parabat, Kangchengunga şi Dhaulagiri. Annapurna I (Zeiţa Recoltelor în sanscrită), de 8.091m, face parte dintr-un lanţ muntos de 55 km, care include 13 vârfuri de peste 7.000 metri.

Prin această expediţie, sportivii vor să atragă atenţia şi asupra stigmatizării la care sunt supuse persoanele cu dizabilităţi. „Credem că o ascensiune pe un optmiar este o bună metaforă pentru provocările de zi cu zi de care se izbesc persoanele cu dizabilităţi din România. Aceasta ar fi a cincea expediţie românească în care unul dintre participanţi atrage atenţia asupra unei probleme sociale grave, ce afectează în mod direct cel puţin 10% din populaţia ţării. Vizibilitatea adusă de expediţiile anterioare i-a bucurat şi încurajat pe autoreprezentanţi (n.r. un grup de autoreprezentanţi înseamnă persoane cu dizabilități intelectuale și fizice care au dreptul să-şi dea cu părerea şi să povestească despre ei – http://www.cevadespus.ro/) să-şi continue demersurile şi le-a confirmat faptul că nu sunt singuri – lucru ce ne motivează şi pe noi să continuăm să le ducem mesajul şi semnăturile la altitudine, aşa cum merită”, a afirmat Cristian Tzecu.

„Este pentru noi o onoare, dincolo de pasiunea noastră, de a transmite un mesaj şi de a fi reprezentanţii României pe Acoperişul Lumii, cum se mai numeşte Himalaya. Ne mândrim, de asemenea, să tragem un semnal de alarmă asupra problemelor persoanelor cu dizabilităţi, un semnal pe care noi îl considerăm extrem de necesar şi normal”, a completat şi George Porancea.

Sursa: puterea.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here