Valentina Tereskova, prima femeie care a văzut Pământul din spațiu

0
129

Vom continua seria poveștilor de viață, care ocupă un loc semnificativ în istoria, cultura și civilizația lumii, cu o filă din pagina rusoaicei Valentina Tereskova, prima și singura femeie care a efectuat  atât un zbor individual în spațiu, cât şi unul civil.

femeie1Născută în Rusia, într-o familie modestă, de ţărani, a lucrat într-o fabrică de textile şi a efectuat zeci de salturi cu paraşuta. S-a aflat pe lista celor cinci persoane din tagma feminină, recrutate pentru o misiune care avea să schimbe istoria. A fost cea care, la vârsta de 22 de ani, în 1959, a marcat primul salt cosmic.

Menționăm că Tatiana Kuznețova, Irina Solovieva, Jana Erkina și Valentina Ponomariova s-au aflat pe lista celorlalte femei din grup. Timp de șapte luni de zile, Valentina Tereskova a avut antrenamente intense, uimind din ce în ce mai mult.

Conform http://www.descopera.ro/, Valentina Tereşkova a decolat de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan în vehiculul spaţial sovietic Vostok-6. Avea doar 26 de ani când a ajuns pe orbita Pământului, pe 16 iunie 1963, şi a devenit eroină naţională.

femeie2Cu doar două zile înainte de marele eveniment, casual Vostok-5, pilotată de cosmonautul Valeri Bykovski, ajunsese şi ea pe orbită. Astfel, cei doi ruşi au avut posibilitatea de a discuta între ei pe parcursul întregii misiuni în spaţiu.

În cele două zile în care a avut loc misiunea Valentinei Tereșkova, s-au realizat un număr de 48 de rotații în jurul Pământului.

“Zborul s-a derulat însă cu unele dificultăţi, dezvăluite abia după prăbuşirea URSS. În primul rând, o eroare tehnică, ulterior corectată, a făcut vehiculul femeii să se depărteze din ce în ce mai mult de Pământ. Casca o strângea de cap pe femeie, iar costumul de astronaut o rănea la un picior”, se arată pe http://www.ziare.com.

Un accident mai puțin fericit a avut loc la aterizare. Pierzând comunicațiile cu cei de la sol, Valentina Tereskova a fost proiectată din capsula sa deasupra Munților Altai din Siberia.  A fost găsită după 5 ore de la aterizare, la zeci de kilometri de locul stabilit.

Fiindcă s-a lovit puternic la nas din cauza căștii pe care o purta, Valentina a fost fardată puternic la primele apariţii în public, tocmai pentru pentru a masca acest mic accident.

La doar câteva luni după ce a revenit în misiune, s-a căsătorit cu astronautul Adrian Nicolaiev.

La onorabila vârstă de 77 de ani, Valentina Tereskova intenționează să mai plece încă o dată în spaţiu, de această dată, cu destinaţia Marte.

femeie3Iată că, am așternut pe hârtie povestea de viață remarcabilă a primei femei care a marcat un zbor în spațiu. Curajul, perseverența și sârguința de care a dat dovadă a propulsat-o ca fiind prima persoană feminină care a reușit performanța unui zbor în spațiu.

Alexandra G.

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here