Prima mașină zburătoare poate fi cumpărată cu aproximativ 500.000 de euro

0
108

Prima mașină zburătoare care va fi produsă în masă va apărea pe piață în 2018, promite compania olandeză producătoare. Lansarea a avut loc la salonul auto de la Geneva. Pal-V Liberty este un autoturism cu trei roţi şi două locuri cu funcţie de zbor, informează The Associated Press.

„Maşinile zburătoare au apărut foarte mult în filme, iar de anul viitor, acestea vor fi disponibile”, a declarat CEO-ul Pal-V, Robert Dingemanse.

Preţul unei astfel de maşini zburătoare va fi de aproximativ 500.000 de euro, primul volum de producţie fiind de 90 de vehicule. CEO-ul companiei spune că maşinile zburătoare nu sunt pentru oricine, dar sunt destule persoane care aşteaptă să o cumpere.

PAL-V Liberty, care seamănă cu un elicopter, este o maşină echipată cu un rotor pliabil şi poate atinge până la 160 km/h, ajunge la 0 la 100 km/h în mai puţin de 9 secunde, iar consumul este de 7,6 litri de benzină fără plumb la 100 de kilometri.

În aer, vehiculul are cu o autonomie de 500 km şi un consum de 26 litri de benzină pe oră. Poate urca până la 3.500 metri altitudine. Cei care conduc acest model au nevoie de licenţă de pilot de elicopter, iar compania oferă şi cursuri pentru obţinerea atestatului.

Când aterizează, elicea şi mecanismul de echilibrare se pliază iar coada se retractează, Pal-V fiind gata să fie condusă ca o maşină normală. Trecerea pe modulul de zbor durează cam 10 minute, în acestea fiind incluse şi verificările necesare, spune compania.

Maşina nu este capabilă să se ridice în aer vertical de la sol, deci nu poate fi folosită pentru a „sări” peste un ambuteiaj. Modelul Pal-V Liberty are nevoie de o mică porţiune de pistă pentru a decola şi ateriza.

Modelul Pal-V Liberty este unul din maşinile zburătoare în curs de dezvoltare din lume, precum The Transition al americanilor de la Terrafugia sau modelul electric integral cu funcţie de decolare şi aterizare verticală pe care îl dezvoltă producătorul german Lilium.

Ana Grama