Primăvara este cu 30 de secunde mai scurtă în fiecare an

0
418

primăvaraPrimăvara mai scurtă – Fenomen insesizabil pentru om. Ne influențează viața scurtarea cu 30 de secunde a primăverii?

Primăvara este mai scurtă cu aproximativ 30 de secunde cu fiecare an care trece. Potrivit oamenilor de știință, acest lucru este o consecință a precesiunii, deplasare lentă și în sens retrograd a punctelor echinoxiale pe ecliptică. Calculele specialiștilor arată că cea mai scurtă primăvară va fi undeva în jurul anului 6.430. 

Primăvara mai scurtă – Fenomenul nu va fi observat de om în timpul vieții sale

Este vorba despre un efect ce constă într-o “clătinare” a Pământului în timpul mişcării de rotaţie în jurul propriei axe, sub influenţa atracţiei gravitaţionale a Soarelui şi a Lunii, relatează The Guardian.

Scurtarea cu aproximativ 30 de secunde anual a primăverii este o consecință a precesiunii. Dar, cei mai mulţi oameni nu vor observa nicio modificare în timpul vieţii, afirmă cercetătorii.

Citiți și Caisele, un remediu dulce de vară.

Savanții au explicat că scurtarea duratei primăverii este, în principal, o consecință a modului în care axa Terrei se clatină extrem de încet. Mişcarea este asemănătoare parţial cu cea a unui titirez, a cărui axă de rotaţie nu rămâne stabilă mereu în timpul rotirii. Axa se înclină şi descrie, la fiecare câteva secunde, un cerc, cu unul dintre capete. În acest timp, celălalt rămâne fix.

În cazul Terrei, acest efect de precesiune durează circa 26.000 de ani per ciclu. Există motive de îngrijorare pentru că efectul creșterii duratei unor anotimpuri şi al scurtării altora nu devine sesizabil de-a lungul a mii de ani.

Citiți și Vara indiană – oportunitatea unei vacanțe reușite.

Larry Gerstman, un astronom amator din New York, a întocmit un tabel pentru acest fenomen natural. În 2015, vara va fi cel mai lung anotimp din punct de vedere astronomic. Va avea o durată de 93,65 de zile. Primăvara va avea 92,76 de zile, toamna 89,84 de zile şi iarna 88,99 de zile.

Analizând cifrele obţinute în urma calculelor pentru durata anotimpurilor din anul 3.000 (primăvara – 91,97 zile, vara – 93,92 zile, toamna – 90,61 zile şi iarna – 88,74 zile), se observă clar că peste aproximativ o mie de ani, în emisfera nordică, primăvara şi iarna se scurtează. Vara şi toamna durează mai mult.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here