Primul documentar despre Mihai Eminescu

0
163
eminescuArhiva Națională de Filme găzduiește un documentar filmat în urmă cu 100 de ani despre viaţa lui Mihai Eminescu. Documentarul include si detalii despre viata celor mai apropiaţi oameni din existenţa poetului, Veronica Micle şi Ion Creangă.

Potrivit http://gandeste.org/, documentarul “a fost realizat de Octav Minar. Era pseudonimul literar a lui Octav Popovici (1886 – 1967); el este unul dintre primii şi cei mai importanţi cercetători ai vieţii lui Mihai Eminescu”.

Documentarul conține imagini filmate în anul 1914 în județele Botoșani, Neamț și Iași, precum și în Italia sau Egipt.

Urmărește primul documentar despre Mihai Eminescu

“Eminescu, Veronica, Creangă” a fost primul film dedicate poetului și prietenilor săi. El a avut premiera pe 15 ianuarie 1915, în sala Ateneul Român cu prilejul a împlinirii a 65 de ani de la nașterea luceafărului poeziei românești.

Printre cei ce au participat la prezentarea oficială s-au numărat Barbu Ştefănescu Delavrancea, George Enescu sau Maria Ventura.

Apoi filmul a mai fost găzduit și de Casa Școalelor și de Cinema “Palace”.

Cele mai importante publicații de atunci Adevărul, Dimineaţa, Viitorul, Universul, Cronica Moldovei sau Rampa au inclus în articolele lor detalii despre documentarul mai sus amintit.

La acea vreme, filmulețul a fost despicat de către casa franceză de producţie Pathé Frères Paris în trei exemplare.

Conform aceleeași surse, “unul dintre ele a fost descoperit întâmplător în urmă cu câţiva ani la Arhivele Naţionale de Filme, de către cercetătorii bibliofili Ion Rogojanu şi Dan Toma Dulciu. Existenţa documentului istoric a fost semnalată de către cercetătorul Miron Manega. Din filmul original, care conţinea 1.500 de metri de peliculă, s-au mai păstrat 650 de metri, cu o durată de 21 de minute”.

Poet, prozator și  mare romancier roman, Mihai Eminescu (n. 15 ianuarie 1850, Botoșani – d. 15 iunie 1889, București) este  socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here