Primul laser cu gaz din România

0
736

Primul laser cu gaz din România

Laserul este un dispozitiv complex ce utilizează un mediu activ, ce poate fi solid, lichid sau gazos și o cavitate optică rezonantă.

laserMediul activ, cu o compoziție și parametri determinați, primește energie din exterior prin ceea ce se numește pompare.

Pomparea se poate realiza electric sau optic, folosind o sursă de lumină (flash, alt laser etc.) și duce la excitarea atomilor din mediul activ, adică aducerea unora din electronii din atomii mediului pe niveluri de energie superioare. Față de un mediu aflat în echilibru termic, acest mediu pompat ajunge să aibă mai mulți electroni pe stările de energie superioare, fenomen numit inversie de populație.

România a fost a patra ţară din lume în care s-au realizat laseri, totul a fost posibil datorită cercetărilor întreprinse de un colectiv coordonat de prof. Dr. Ion I. Agârbiceanu.

În anul 1956, Ion I. Agârbiceanu a organizat laboratorul de „Metode Optice în Fizică Nucleară”, la Institutul de Fizica Atomică din Bucureşti.

Acolo s-au realizat numeroase cercetări privind structurile atomice hiperfine și izotopice, rezonanţă magneto-optică şi păturile subţiri dielectrice.

În acest laborator, a fost realizat, sub conducerea lui Agârbiceanu, în 1962, primul laser cu gaz (heliu-neon) cu radiaţie infraroşie, după o concepţie originală. Prin focalizarea fasciculului luminos produs de laserul monocromatic, se obţin densităţi enorme de radiaţie pe suprafeţe foarte mici.

Primul laser cu gaz a fost construit de fizicianul iranian Ali Javan în 1960.

El a folosit un amestec de heliu şi neon, care producea un fascicul cu lungimea de undă de 1,15 μm (infraroaul apropiat), spre deosebire de laserii actuali cu He-Ne care emit în general în domeniul vizibil, la 633 nm.

Editat: Brîndușa Dediu

V-ar putea interesa și aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here