Primul planetariu public din Romania, unicul din Transilvania!

0
231

prezentarePrimul planetariu public din România, unicul din Transilvania!

În anul 2006, Planetariul Baia Mare, prin desprinderea de Muzeul Județean Maramureș, a revenit la ”matcă”, respectiv a fost încadrat ca departament de specialitate al Muzeului de Mineralogie Baia Mare – al unui muzeu de istorie naturală.

Au fost inițiate ample lucrări de renovare a clădirii planetariului și de dotare cu diverse facilități – astfel, a fost renovată fosta cameră solară, transformată în sală multifuncțională (expoziții, sală de conferințe, sală de vizionări, sală protocol), iar planetariul a fost dotat cu un modern sistem de video proiecție.

La finalul Anului Internațional al Astronomiei, 2009, a fost deschis în cadrul planetariului și un stand de prezentare și comercializare articole astronomice, de la telescoape performante – foarte ieftine, la diverse publicații – atlase, hărți glob ale cerului ș.a.m.d. Este de așteptat ca în următorii 2-3 ani planetariul să fie dotat cu un nou proiector stelar, care îl va menține pe harta astronomică a României ca cel mai important planetariu din Transilvania.

PREZENTARE

Planetariul şi Observatorul Astronomic din Baia Mare este organizat pe o suprafaţă de peste 500 mp, având ca spaţii utile domul planetariului cu proiectorul (cupola cu diametrul de 8 m şi o capacitate de 100 de locuri), observatorul astronomic cu un hol circular în jurul sălii observatorului, în care sunt organizate expoziţii şi activităţi cultural – educaţionale, Holul Observator şi Holul Planetariu în care este organizată expoziţia permanentă “Universul în Mileniul III” şi sala de conferinţe şi spectacole (capacitate 100 locuri) în care sunt organizate de asemenea activităţi educaţionale (sală proiecţii video, expoziția de bază ”Sistemul Solar” şi atelier educațional multimedia). Astromagazinul este organizat în holul de la intrare, începând cu sfârșitul anului 2009.

PROIECTORUL KARL ZEISS ZK-1

Planetariul include o simulare a unui cer strălucitor cu peste 5000 de stele ce pot fi proiectate în interiorul cupolei, printr-un sistem optico-mecanic constituit din 31 de elemente, fiecare proiectând câte o parte a cerului. planetar

Distribuirea stelelor pe cerul artificial precum şi strălucirea lor individuală, permite o impresie vizuală a unui cer instelat, altfel vizibil cu ochiul liber numai în condiţii ideale. Proiectoare speciale sunt utilizate pentru Soare, Lună (cu fazele sale), planete, Calea Lactee şi alte corpuri cereşti în poziţia lor exactă. Prin rotirea proiectorului este posibilă simularea mişcării aparente, zilnice, a cerului şi poziţionarea sa corectă în orice moment al nopţii sau a anului. Proiectorul oferă de asemenea posibilitatea prezentării cerului de la variate latitudini, între Ecuator şi Polul Nord pentru emisfera nordică dar, cu ocazii speciale și prezentarea cerului emisferei sudice. Proiectorul ZKP-1, funcțional, datează din 1969.

FACILITĂŢI

Planetariul oferă facilităţi pentru persoanele cu dizabilităţi şi oferă de asemenea reduceri de tarif pentru grupuri de peste 10 persoane. Planetariul oferă gratuit accesul în parcarea sa pentru autoturisme şi autocare (parcarea de la Billa) şi de asemenea beneficiază de un grup social ultramodern. Gratuit, cu ocazia unor evenimente astronomice, Planetariul organizează observaţii astronomice pentru publicul larg.

PROGRAME EDUCAŢIONALE

 

planetar1Pentru asigurarea atractivităţii serviciilor pentru un public cât mai larg şi însuşirea misiunii instructiv educaţionale, Planetariul din Baia Mare oferă programe de proiecţie adaptate diferitelor orizonturi de vârstă şi instruire – ghidaje pentru preşcolari, şcolari, liceeni şi spaţiu universitar, ghidaje speciale, lecţii speciale la cerere, activităţi paraşcolare şi organizează tabere şi excursii tematice pentru evidenţierea unor fenomene astronomice.

Planetariul se află în colaborare cu peste 70 de instituţii de învăţământ din judeţul Maramureş, cu Universitatea de Nord, cu celelalte planetarii publice şi universitare din România, cu asociaţiile şi fundaţiile de profil din ţară şi străinătate.

Proiectele principale ale Planetariului Baia Mare vizează – până în 2013 – modernizarea completă şi redotarea cu un proiector stelar nou, cu instrumente optice ultra-performante, deschiderea de noi expoziţii permanente, revigorarea activităţilor pe segmentul OBSERVATOR, deschiderea unui club astronomic cu cabinet informatic şi activităţi preferenţiale, deschiderea unei biblioteci în cadrul unui punct de documentare cu acces şi la resurse online, realizarea unui POST TV propriu cu transmisie pe internet, organizarea de tabere astronomice şi a unui atelier astronomic mobil etc.

 Cules de Alina Magdici

Sursa: planetariubm.ro

 

V-ar putea interesa şi aceste articole