Primula

0
97

primulaOriginară din America de Nord, primula sau luminiţa nopţii a început să fie cunoscută în toată lumea începând cu secolul al XVII-lea. Seminţele au fost depozitate în balastul de pe vapoare, călătorind din America de Nord către Europa, unde au prins rădăcini. Din Europa, primula s-a răspândit în Asia. în mod tradiţional, planta şi rădăcinile au fost folosite pentru tratarea contuziilor, hemoroizilor, tusei şi durerilor de stomac, dar de fapt seminţele conţin uleiurile care au valoare terapeutică.

La ce foloseşte?

-durere artritică

-eczemă

-sindrom premenstrual (SPM)

Uleiul de primula se obţine din seminţele acestei plante bianuale. Acestea sunt de culoare roşiatică şi se obţin numai în al doilea an (în primul an apar numai frunzele). Florile de culoare galben-deschis, cu parfum înmiresmat, nu se deschid înainte de lăsarea serii, de unde-i provine şi numele de luminiţa nopţii.

Uleiul din seminţe conţine un acid gras special numit acid gamma-lino-lenic (AGL). Această substanţă este ingredientul activ al uleiului de primulă, reprezentând 7-10% din cantitatea totală de acizi graşi. Organismul transformă AGL în doi compuşi asemănători hormonilor – prostaglandine şi leuco-triene – care au acţiune antiinflamatorie.

Organismul uman produce AGL din anumite tipuri de grăsimi cum ar fi acidul linoleic care se găseşte în uleiurile vegetale şi margarinele polinesaturate. Totuşi, există unele persoane care nu au în organism destule enzime pentru ca acest proces să aibă loc. Uleiul de primulă se utilizează pentru a înlocui această enzimă care lipseşte şi pentru a sprijini organismul să producă aceste substanţe antiinflamatorii. Activitatea sa antiinflamatorie face ca uleiul de primulă să fie folosit pentru tratarea anumitor boli:

-ameliorarea iritaţiilor produse de eczeme. Eczemele şi pielea pruriginoasă pot apărea atunci când organismul nu poate să transforme grăsimile din alimente în AGL. S-a constatat că un tratament pe o perioadă de trei sau patru luni cu ulei de primulă calmează mâncărimile şi reduce necesitatea folosirii cremelor sau a medicamentelor.

-ameliorarea problemelor menstruale. Uleiul de primulă poate fi eficient în tulburările legate de ciclul menstrual cum ar fi sindromul premenstrual (SPM), senzaţia de tensiune în sâni înainte de menstruaţie, precum şi crampele menstruale.

-reducerea durerilor reumatismale. Există persoane care susţin că folosirea uleiului de primulă le-a micşorat durerile provocate de poliartrită reumatoidă. Încercaţi să luaţi acest ulei împreună cu acizii graşi omega-3 care se găsesc în peşte sau împreună cu ulei din seminţe de in.

-alte afecţiuni inflamatorii. Afecţiunile însoţite de inflamaţie cum ar fi rozaceea, acneea şi luxaţiile pot fi de asemenea ameliorate prin folosirea uleiului de primulă.

Acizii graşi şi sindromul de hiperactivitate la copii

În prezent, se acordă un mare interes rolului pe care îl joacă acizii graşi esenţiali, inclusiv AGL şi omega-3, în tratarea copiilor cu sindrom de hiperactivitate cu deficit de atenţie (ADHD). Se pare că unii dintre aceşti copii nu au în organism o cantitate suficientă de acizi graşi. Suplimentele nutritive care conţin AGL şi acizi graşi esenţiali se găsesc în comerţ şi merită să încercaţi. Cumpăraţi tipurile care sunt special fabricate pentru copii şi urmăriţi instrucţiunile de dozaj menţionate pe etichete.

Contraindicaţii

Uleiul de primulă este bine tolerat de organism. Există însă cazuri când se pot înregistra uşoare efecte adverse cum ar fi dureri de cap sau de stomac, indigestii sau balonări. Există unele păreri că acest ulei ar determina apariţia de probleme în cursul unei sarcini şi de aceea este bine să nu-1l folosiţi dacă sunteţi însărcinată sau alăptaţi. Uleiul de primulă s-ar putea să încetinească procesul de coagulare a sângelui şi din această cauză evitaţi să-l folosiţi atunci când luaţi medicamente anticoagulante deoarece ar putea creşte riscul apariţiei de sângerări sau vânătăi. De asemenea, folosirea lui poate creşte riscul apariţiei convulsiilor, deci nu îl folosiţi dacă suferiţi de epilepsie sau luaţi medicamente care pot creşte riscul convulsiilor (medicamente din grupa fenotiazinelor sau antipsihoticelor).

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here