Prin Crucea lui Hristos vom cunoaște adevărul

0
174

cruceaMulți vor veni în numele Meu, zicând: „Eu sunt Hristosul.” (Matei 24, 5)

O veche legendă vorbește despre o întâmplare ciudată din viața Sfântului Martinian. Odată, în timp ce acesta citea cu sârg în chilia sa Sfânta Scriptură, a auzit o bătaie ușoară în ușă. „Intră!”, a zis călugărul. Ușa s-a deschis și i-a apărut un cunoscut chipeș, cu privire de vultur, îmbrăcat în straie de prinț. „Tu cine ești?”, l-a întrebat Sfântul Martinian. „Eu sunt Hristos!”, i-a răspuns necunoscutul.

Vocea poruncitoare și ținuta mândră a neașteptatului musafir nu l-au tulburat pe smeritul monah; aruncând asupra lui o privire cercetătoare, acesta l-a întrebat liniștit: „Unde sunt rănile de la cuie?” – căci băgase de seamă lipsa acestor nelipsite semne ale Mântuitorului răstignit. Ținuta împărătească, îmbrăcămintea bogată a necunoscutului nu dădeau mărturie în folosul spuselor lui. De pe mâinile lui îngrijite, cu degetele pline de inele cu pietre scumpe, lipseau semnele răstignirii.

Dat în vileag ca mincinos, planul rău fiindu-i dejucat, Satana  – căci el fusese – a fugit din chilie în pripă.

Putem trage și astăzi învățăminte folositoare din această istorioară. Și în zilele noastre mulți se ascund sub numele lui Hristos. Cum putem recunoaște credința adevărată, cum să ne orientăm în nenumăratele principii și școli cu care unii vor să înlocuiască toate lucrurile vechi a căror sfințenie a fost dovedită în numeroase rânduri de-a lungul veacurilor? Cuviosul monah a găsit dezlegarea problemei acesteia căutând semnele răstignirii la vedenia slavei omenești ce îi apăruse.

Fără moartea pe cruce a Mântuitorului, fără jertfa Lui răscumpărătoare, Evanghelia și-ar pierde toată puterea. Crucea lui Hristos este temelia și centrul din care pornesc razele luminoase ale păcii, ale bucuriei și ale nădejdii. Tot ce nu poartă urmele Mântuitorului răstignit, tot ce nu e pătruns de duhul Crucii și contrazice învățătura Evangheliei nu se poate numi cu numele lui Hristos, nu poate fi al Lui, nu vine de la Dumnezeu. „Iubiților, nu dați crezare oricărui duh, ci puneți duhurile la încercare, dacă sunt de la Dumnezeu ( I Ioan 4, 1).

„Fiecare zi, un dar al lui Dumnezeu” – Ed. Cartea Ortodoxă

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here