Principiile active ale ceaiului negru și efectele cafeinei

0
118

ceaiEfectele ceaiului negru se datorează principiilor active conținute în acesta. Au fost identificate numeroase substanțe dintre care alcaloizii sunt o categorie importantă. Dintre acestea, cea mai mare parte este constituită din cafeină. Într-o proporție mai mică se găsesc teofilină, teobromină, xantină  și pentru hipoxantină. Efectele importante ale ceaiului negru sunt efectele principalului constituent: cafeina.

Care sunt efectele cafeinei?

Alături de alcool și nicotină, cafeina face parte dintre cele mai folosite droguri legale. Apreoape 97% din populația lumii consumă zilnic cafeină sub o formă sau alta.

Farmacologii au stabilit că 100 mg de cafeină – conținute într-o singură ceașcă de cafea – modifică funcțiile organismului, în special ale sistemului nervos.

Cafeina modifică starea de dispoziție și lasă celui care o consumă impresia unui efect energizant. În realitate efectul excitant inițial  este urmat de o deprimare a funcțiilor sistemului nervos central datorită epuizării resurselor de neurotransmițători. Foarte frecvent, senzația de oboseală care se accentuează după terminarea efectului cafeinei, îl determină pe consumator să-și administreze o nouă doză, doză care cu timpul devine tot mai mare, în felul acesta ajungându-se la dependență față de drog.

Deoarece cafeina produce creșterea tensiunii arteriale, nu s-ar putea folosi cafeaua sau ceaiul negru ca un remediu de către cei cu tensiune arterială scăzută?

Într-adevăr, destul de multe persoane care se plâng de amețeli și care atribuie aceste neplăceri hipotensiunii arteriale, recurg la cafeaua neagră. Trebuie să recunoaștem că un număr deloc neglijabil dintre aceste persoane apelează la acest ”remediu” în urma ”sfatului” unor medici – ceea ce denotă din partea acestora multă comoditate și puțin profesionalism. Oricum, tratarea hipotensiunii arteriale cu ajutorul cafelei este un tratament cel puțin pseudoștiințific li cel mult simptomatic. Lucrul mai grav este că o astfel de abordare îl poate duce pe pacient în capcana redutabilă a dependenței cafeinice.

Cafeina produce o creștere a tensiunii arteriale, a glucozei din sânge și a colesterolului, toți aceștia fiind recunoscuți ca factori de risc pentru ateroscleroză, respectiv boli de inimă și vase de sânge. Cafeina, este un stimulent puternic al secreției acide a stomacului, fapt care crește riscul apariției ulcerului gastric și duodenal. De asemenea, s-a pus în evidență faptul că prin consumul de cafea se accentuează pierderile de calciu prin urină astfel favorizându-se apariția osteoporozei.

Copiii sunt mult mai sensibili la cafeină decât adulții. Este important de știut lucrul acesta deoarece cafeina se află în multe produse comercializate pe scară largă cum sunt: ceaiul negru, ciocolata, băuturile răcoritoare d tipul CocaCola și PepsiCola.

Statisticile demonstrează că femeile gravide care consumă cafea sau băuturi cu conținut de cafeină sunt predispuse la tulburări ale sarcinii și nașterii. Procentul de avorturi spontane și rematuritatea sunt mai frecvente la femeile consumatoare de cafea.

Fitoterapie, Nădășan Valentin

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here