Prințul Charles, în vacanță la Valea Zălanului

0
135

Prințul CharlesPrințul Charles al Marii Britanii a ajuns duminică seară la conacul său din satul Valea Zălanului, unde obișnuiește să vină de câțiva ani la sfârșitul lunii mai sau începutul lunii iunie pentru a-și petrece câteva zile de vacanță. El a fost întâmpinat de localnici în fața reședinței sale care i-au urat bun venit și a înnoptat la conac. 

Programul vizitei prințului Charles nu este cunoscut. Potrivit unor surse neoficiale, în cursul zilei de luni va rămâne la Valea Zălanului. Acolo e posibil să asiste la un concurs de cosit și la un mic spectacol susținut de copiii din zonă. E posibil, de asemenea, ca în zilele următoare prințul să viziteze și alte localități din Transilvania unde deține proprietăți, cum ar fi Viscri, din județul Brașov.

Valea Zălanului este un cătun aflat în vecinătatea comunei Malnaș. Acolo oamenii trăiesc simplu, în case tradiționale, după rânduiala știută din generație în generație. Ca să ajungi la Valea Zălanului trebuie să parcurgi circa 14 kilometri prin pustietate, pe un drum îngust de țară.

Potrivit Agerpres, la Valea Zălanului a funcționat prima fabrică de sticlă din Transilvania.

Ea a furnizat geamuri colorate pentru Biserica Neagră din Brașov și Catedrala Sfântul Mihail din Cluj. Glăgăria a fost construită de familia contelui Kalnoky; în 1860 fabrica a fost distrusă de un incendiu și nu s-a reconstruit.

Prințul a cumpărat în Valea Zălanului un conac vechi, pe care l-a restaurant și care este deschis turiștilor, cu excepția perioadei în care el se află în România. Este considerată una cele mai frumoase proprietăți din lume, fiind menționată în prestigioasa revistă americană ”Vanity Fair”.

Anul trecut, prințul Charles a participat la o agapă cu sătenii din Valea Zălanului.

Localnicii l-au întâmpinat într-o livadă cu meri înfloriți; au amenajat câteva mese cu bucate tradiționale, printre care kurtoskolacs (colac secuiesc învelit în zahăr ars); porumb fiert, sarmale, mămăligă cu brânză, cârnaț; tocană de mistreț, pâine coaptă pe vatră; plăcinte cu mere, dulceață; siropuri naturale și alte bucate și băuturi preparate în casă. Prințul a gustat o parte dintre ele și a ascultat melodiile populare cântate de femeile și copiii din sat, acompaniați de câțiva lăutari. A petrecut aproape o oră în compania celor aproape 50 de săteni; la plecare le-a declarat ziariștilor că are niște vecini minunați.

Tot anul trecut, prințul Charles a mai vizitat Biserica Neagră din Brașov, Biserica Sfântul Nicolae, precum și muzeul primei Școli românești din Șcheii Brașovului.

Preocupat de conservarea monumentelor istorice, îndeosebi a celor din Transilvania, prințul s-a implicat în programul de reabilitare a mai multor sate săsești întemeiate în Transilvania în secolul al XII-lea, dintre care o parte figurează în patrimoniul UNESCO. El a cumpărat mai multe case vechi în câteva localități, printre care Viscri și Saschiz. Este un susținător fervent al agriculturii ecologice românești, care își propune să promoveze un brand transilvănean și să încurajeze micii producători locali să perpetueze agricultura tradițională. La recomandarea prințului, și alți britanici au cumpărat case în Transilvania; ei le-au restaurant și le folosesc ca reședințe de vacanță.

Despre România, prințul Charles a avut în reperate rânduri cuvinte de laudă. Intr-un documentar despre Transilvania, intitulat “Wild Carpathia”, realizat de Travel Channel, a spus, printre altele, că Munții Carpați din România sunt “o comoară naturală neprețuită într-un continent care de mult și-a pierdut astfel de comori sălbatice”.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here