Volumul “Prizonieri români de război în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)” a fost lansat la Moscova

0
250

"Prizonieri români de război în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)" Volumului în limba română “Prizonieri români de război în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)” s-a lansat, vineri, la sediul Ambasadei României la Moscova.

Potrivit unui comunicat,  volumul de documente “Prizonieri români de război în Uniunea Sovietică. Documente (1941-1956)” reprezintă, în egală măsură, nu doar o valoroasă contribuţie istorică, “ci şi un profund act cu caracter reparatoriu, care ne aduce în actualitate viaţa şi destinul a peste 200.000 de români, dintre care o treime nu s-au mai întors din lagărele în care au fost deţinuţi ca prizonieri de război sau civili ‘internaţi’ în fosta URSS în anii ’40-’50”.

Volumul de faţă cuprinde un număr impresionant de documente inedite care recuperează părţi semnificate de istorie şi memorie a armatei române.

Pentru elaborarea volumului a fost necesară o intensă activitate de documentare în arhivele şi bibliotecile din Federaţia Rusă. Activitate a fost începută în anul 2007. A fost urmată de un laborios proces de traducere, selecţie şi editare de documente.

Colectivul editorial este alcătuit din istoricii români Laurenţiu Constantiniu, Ilie Schipor şi Vitalie Văratic, aceştia doi din urmă fiind şi traducătorii documentelor, alături de Simion Iurac iar din partea rusă Vladimir Nikolaevici Kuzelenkov, directorul Arhivei Militare Ruse de Stat, şi Vladimir Ivanovici Korotaev, director adjunct al Arhivei Militare Ruse de Stat.

Lansarea cărţii, în România, a avut loc, în luna decembrie 2013.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here