Nimic nu se câștigă, nimic nu se pierde. Totul se transformă.

0
1171

Problema resurselorProblema resurselor: “Nimic nu se câștigă, nimic nu se pierde. Totul se transformă.” 

Acesta este celebrul citat al domnului Antoine Lavoisier, care comprimă întreaga informație despre câștig, pierdere, succes, eșec, ca un algoritm.

În esență, totul în natură se transformă. Apa se transformă în abur, cărbunele în CO2,  hidrogenul în heliu, materia vegetală și animală în humus și nutrienți pentru plantele ce vor crește în sol și il vor folosi pentru fotosinteză.

Multă lume și-a pus problema resurselor, în special oamenii de știință.

Presupun că ați vizionat diferite documentare despre pericolul epuizării resurselor Terrei… Sau chiar la ora de Geografie, profesorul v-a umplut capul cu care mai de care numere care indică timpul și cantitatea de material în parte care mai există pe Pământ și până când va ajunge și când se va epuiza. Alții poate știți mai multe amănunte despre acest aspect al viitorului de la un eventual proiect a cărui temă era ,,Dezvoltarea Durabilă,,. Acolo ați aflat întrebuințările elementelor și materialelor în diferite industrii și cum lipsa lor ne vor afecta drastic viitorul.

Într-adevăr, lipsa unor elemente în industria tot mai spontană ar provoca o criză în adevăratul sens al cuvântului, însă, spre nemulțumirea și bătăile de cap sau pur și simplu,  curiozitatea unora,aflați că viitorul omenirii se află în ocean.

Viitorul omenirii se află în ocean…de ce?

Foarte simplu. Oceanul reprezintă ,,gura de vărsare,, a uscatului. În ocean se scurge TOT ce se află pe uscat. Apa se scurge din ghețarii din vârful munților, care va ajunge inevitabil în mare apoi în ocean. Ploaia, spală uscatul de particule de elemente și materie. Acestea, la rândul lor se vor scurge într-un râu sau chiar în pânza freatică. La rândul ei, apa va ajunge în râu, care se va vărsa în ocean…..și tot așa mai departe.

Oceanul trebuie privit ca un bol, pe fundul căruia, în strate de sedimente, se află tot ce a spălat apa de pe uscat. Și cum oceanul planetar a rămas cel mai puțin cunoscut spațiu de către om, nimeni nu știe cu exactitate ce imensități de bogății ascunde această pătură groasă de apă sărată.

La ora actuală, costurile sunt mult prea mari pentru a se încerca o exploatare a oceanului, însă, datorită avântului tehnologiei, aceasta nu va constitui o problemă în următorii 20-30 de ani poate.

Dacă am lua-o logic, oceanul ocupă 71% din suprafața Terrei (motiv pentru care Terra ar fi trebuit să fie numită Aqua) iar uscatul în proporție de 29%.

Ei bine, imaginați-vă câte resurse au fost exploatate de pe uscat de-a lungul timpului în raport cu timpul și graficul unde se situează omenirea la ora actuală. Tare nu? Acum, imaginați-vă că tot ce a exploatat omul de-a lungul timpului, a fost spălat de ape și depozitat pe fundul mărilor și oceanelor. Alături de diferite zăcăminte s-au format acolo de-a lungul milioanelor de ani. Frumos nu? Asta ca să vedeți sau măcar să vă imaginați imensitatea și bogăția pe care o adăpostește oceanul și, care, momentan ne este inaccesibilă… Dar, cum spuneam, este doar o chestiune de timp….si bani.

Marile organizații internaționale se bat pentru problema resurselor si problema dezvoltării durabile, aceea de a asigura resursele necesare posteriorității. 

O prostie magistrală după părerea mea. Omul are resursele necesare ascensiunii sale ultrarapide, dar în fond, este o chestiune de politică. În momentul când resursele de pe Terra se vor afla în pragul epuizării, omul va fi exploatat deja Luna de câțiva zeci de ani. Se cunoaște bine că luna deține uraniu, un element foarte important pentru atomocentrale. Deși nu se știe exact cât (sau poate se știe), este cert că luna deține un raport imens de uraniu + multe alte elemente… Probabil cantitatea fiind direct proporțională cu numărul de cratere de pe prețiosul nostru satelit natural. Dar, la fel, este doar o chestiune de timp și bani….și politică.

În concluzie,resurse există cu duiumul pentru a asigura perpetuarea speciei umane.Totul este o chestiune de timp,bani și politică.

Sursa: onemindwork.wordpress.com

Jurnal Spiritual 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here