Probleme ale bebeluşilor – Eritem de scutec

0
610

bebelusImaginea funduleţului roşu şi iritat al unui copil îi poate produce unui părinte un sentiment de I vinovăţie, în special dacă bebeluşul plânge din cauza disconfortului. Cel mai bun tratament pentru eritemul de scutec este să lăsaşi bebeluşul să stea fără scutec, cel mai bine în grădină sau pe podeaua din bucătărie care poate fi spălată cu uşurinţă. Dacă acest lucru nu este posibil, schimbaţi scutecele cât mai des posibil. Ce altceva puteţi face? încercaţi o nouă tehnică de curăţare şi folosiţi unguentul potrivit pentru a oferi protecţie.

Ce este în neregulă

Toţi părinţii ştiu că acea erupţie roşie, neregulată, dureroasă de pe cea mai sensibilă parte a bebeluşului este cauzată de un scutec ud sau murdar. Mare parte din ceea ce este numit eritem de scutec reprezintă de fapt o arsură cauzată de amoniacul produs atunci când urina intră în contact cu bacteriile din fecale. Chiar şi numai fecalele sunt iritante.

Curăţaţi cu grijă
-Atunci când ştergeţi funduleţul bebeluşului de mizerie faceţi-o cât mai blând cu putinţă. Umpleţi un vaporizator cu apă călduţă şi câteva picături de ulei pentru copii, pulverizaţi pe funduleţul copilului şi apoi ştergeţi cu o cârpă curată.
-Dacă folosiţi şerveţele pentru copii, căutaţi un produs catalogat „sensitive” care nu conţine alcool sau arome.
-Dacă ştersul pare a fi prea dureros, clătiţi fundul copilului într-un lighean cu apă călduţă şi uscaţi prin tamponări cu o bucată de muse -lină. Nu folosiţi săpun pentru că acesta este iritant.

Folosiţi uscătorul de păr
-Dacă funduleţul bebeluşului este prea dureros pentru a-l usca cu prosopul după o baie sau după ce l-aţi schimbat, folosiţi-vă uscătorul de păr setat pe cea mai joasă treaptă. (Verificaţi constant pentru a vă asigura că nu este prea cald.) Ţineţi uscătorul la cel puţin 20 cm distanţă de pielea copilului, şi mişcaţi-1 continuu.

Oferiţi-i bebeluşului puţin aer
-Atunci când are scutecul scos şi este curat, permiteţi-i să stea fară scutec timp de 10-15 minute. Atât timp cât bebeluşul este fericit, poate rămâne pus pe burtă pe un prosop curat, sub care se află o folie impermeabilă. Cu cât stă mai mult iară scutec, cu atât mai bine.

Alegeţi unguentul potrivit
-Folosiţi un unguent care să conţină oxid de zinc, deoarece are proprietăţi antiseptice slabe şi formează o barieră între pielea bebeluşului dumneavoastră şi umezeala care o irită. Cutadenul conţine acest ingredient.

Ar putea fi o infecţie micotică?
Dacă iritaţia este de culoare roşu aprins cu pete rotunde roz în interiorul zonei roşii, s-ar putea să fie vorba de o infecţie micotică. Scutecele umede favorizează înmulţirea ciupercilor. Infecţiile micotice nu sunt grave, fiind uşor de tratat. Bebeluşul s-ar putea să aibă şi o stomatită candidozică, iar dacă îl alăptaţi de la sân, mameloanele dumneavoastră s-ar putea să vă doară. Mergeţi la medicul de familie, care vă poate trata pe amândoi cu medicaţie antimicotică potrivită.

-Pentru o iritaţie de culoare roşu intens, care are o formă neregulată şi mici pete pe margine, discutaţi cu medicul dumneavoastră care probabil vă va recomanda o cremă antifungică, cum ar fi Canes-tan, probabil cu un corticosteroid slab pentru a reduce inflamaţia. Va trebui să aplicaţi crema pe zona genitală, apoi pe fese, partea interioară a coapselor şi orice cută a pielii care pare inflamată. Apoi, peste aceasta, aplicaţi o cremă de barieră, cum ar fi Sudocream, care protejează pielea copilului de substanţele iritante (nu folosiţi vaselină pe post de cremă de barieră. Aceasta împiedică scutecul să absoarbă urina).
-Pentru o cremă bună la toate, ce elimină eritemul provocat de ciuperci şi amoniac, amestecaţi în părţi egale cremă Nivea, cremă Ca-nestan, faină de porumb şi Sudocream. Aplicaţi amestecul la fiecare schimbare de scutec.

Puneţi copilul să stea în baie
-O baie s-af putea să fie, de asemenea, de ajutor pentru ameliorarea disconfortului bebeluşului. De mai multe ori pe zi umpleţi o cădiţă cu câţiva centimetri de apă caldă şi lăsaţi copilul să stea şi să se joace timp de 5-10 minute, sub supravegherea dumneavoastră, bineînţeles. Pentru bebeluşii care nu pot sta în şezut, intraţi şi dumneavoastră în baie – mămicile şi tăticii sunt cele mai bune suporturi disponibile pentru baie.
-Nu adăugaţi nimic în apa de baie, fie că este vorba de săruri de baie sau spumant. S-ar putea să conţină substanţe care agravează şi mai mult iritaţia.

Puterea profilaxiei
-Dacă utilizaţi scutece de unică folosinţă, cumpăraţi tipul ultraab -sorbant. Acestea absorb mai multă urină către miezul din gel absorbant – deci cât mai departe de piele. Ar trebui să-i schimbaţi scutecul frecvent, imediat ce observaţi că este murdar, şi chiar de zece ori pe zi în cazul iritaţiilor severe.
-Dacă folosiţi scutece de pânză şi le spălaţi singuri, adăugaţi patru linguri de oţet alb la apa pentru ultima clătire. Acidul din oţet va împiedica dezvoltarea bacteriilor şi va aduce pH-ul scutecului mai aproape de valoarea neutră a pielii bebeluşului dumneavoastră.
Nu acoperiţi scutecele de pânză cu pantalonaşi de plastic decât dacă este absolut necesar. Plasticul reţine umezeala la interior, lucru care încurajează apariţia eritemului de scutec.
-Indiferent de tipul de scutec pe care îl folosiţi, fie scutece de unică folosinţă, fie scutece de pânză, puneţi-le ceva mai largi decât vedeţi în toate reclamele de la televizor. Scutecele foarte strânse blochează circulaţia normală a aerului şi contribuie la apariţia iritaţiei pe piele.
Mamele şi bunicile iubesc mirosul caracteristic al pudrei de talc. Dar unele sortimente conţin aditivi care chiar provoacă eritem, în loc să îl prevină. Pudra conţine particule fine pe care bebeluşul ar trebui să nu le inhaleze, pentru că pot declanşa probleme respiratorii. Dacă doriţi să folosiţi o pudră, încercaţi faina de porumb (care nu conţine aditivi iritanţi). Amestecaţi-o cu o cremă cum ar fi Nivea şi folosiţi-o pentru funduleţul copilului.

Ar trebui să-mi sun medicul?
Există foarte mari şanse ca iritaţia pe care o prezintă copilul dumneavoastră să dispară destul de repede folosind unul sau mai multe dintre sfaturile primite aici. Dar dacă nu dispare complet în trei sau patru zile, faceţi o vizită medicului dumneavoastră. Acesta va dori să ştie dacă iritaţia s-a răspândit şi pe alte zone, dacă la cutele dintre picioarele copilului iritaţia este roşie şi sângerândă, sau dacă au apărut vezicule. Prezenţa unei băşicuţe sau vezicule în zona fesieră ar putea să indice o infecţie cu stafilococ care necesită tratament cu antibiotice. Dacă bebeluşul are o iritaţie ulcerată şi sângerândă, iar cremele nu au efect, ar trebui să mergeţi la un consult medical cât mai repede posibil.

Stiaţi că…?
Bebeluşii care sunt alăptaţi la sân au de două ori mai puţine şanse de a suferi de eritem de scutec. Doctorii susţin că urina şi fecalele acestor bebeluşi conţin mai puţine substanţe iritante. Dacă bebeluşul dumneavoastră este alăptat la sân şi tot suferă de iritaţie, verificaţi-vă dieta pentru a observa potenţialii iritanţi cum ar fi mâncărurile picante, sucurile sau fructele acide, alcoolul sau cofeina.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here