Trucuri pentru un bărbierit eficient. Probleme ale bărbieritului.
Dacă nu ne-am bărbieri, am avea mai puține probleme cu firele de păr concrescute. Din fericire, puțină muncă de pregătire înainte de folosirea lamei de ras poate fi de ajutor. La fel fi de folos să schimbați tipul de aparat de bărbierit pe care îl utilizați. Dar chiar şi cu aceste măsuri de precauție veți avea nevoie de câteva trucuri din când în când pentru a smulge un fir de păr din rădăcină. Dacă nu v-aţi bărbierit cum trebuie şi pielea vi s-a înroșit şi iritat, există câteva metode care nu implică creme de față scumpe sau loțiuni aftershave care calmează iritația.
O operațiune păroasă
Dacă un fir de păr s-a răsucit şi a crescut în piele, veți încerca să îl înlăturați. Mai întâi puneți o bucată de material textil înmuiată în apă caldă peste zonă. Lăsați-o acolo aproximativ cinci minute pentru a înmuia firul de păr. Folosind o pensetă trageți de vârful firului de păr. Apoi folosiți o forfecuță pentru a-l scurta.
Totul ține de aparatul de bărbierit
Dacă firele concrescute sunt o problemă frecventă, schimbarea tipului de aparat de bărbierit ar putea rezolva problema. Dacă vă bărbieriți cu un aparat cu lame, încercați să folosiți de acum încolo un aparat electric, şi invers.
Multe aparate au acum două sau chiar trei lame pentru un bărbierit foarte fin. Dar atunci când vine vorba de prevenirea apariției firelor de păr concrescute, nimic nu se compară cu un aparat de ras clasic, cu o singură lamă. Aparatele cu lamă dublă tind să tragă puțin de barba țepoasă, îndepărtând-o de piele înainte de a o tăia. Acest lucru face ca firul de păr să se tragă puțin înapoi, putând ajunge să crească sub piele.
Dacă un folicul de păr cu fir concrescut se infectează şi vă bărbieriți cu un aparat cu lamă, schimbarea lamelor ar trebui să accelereze procesul de vindecare, evitând reexpunerea pielii la germenii care au provocat inițial infecția. Dacă vreți să refolosiți o lamă, sterilizați-o prin ștergere cu spirt medicinal.
Pregătiți-vă pielea
Înainte de următorul bărbierit, frecați ușor zona cu un burete loofah, mănușă de exfoliere, burete sau o bucată de material textil. Astfel se îndepărtează celulele cutanate moarte, acestea putând bloca foliculii de păr – un proces denumit exfoliere – şi firul de păr de folicul.
Citiți și Suferi de rozacee? Iată ce trebuie să faci.
Ce este în neregulă
Atunci când vă bărbieriți, răzuiți şi celule de la suprafața pielii. Bărbieritul prea rapid sau incorect mărește riscul unei iritații cauzate de lama de ras, iar unii bărbați, cum ar fi afro-caraibienii şi cei cu păr facial creț, sunt mai predispuși la iritații ale pielii. Pentru femei, raderea părului din zona axilară şi de pe picioare poate cauza probleme similare – piele iritată. Firele de păr concrescute determină formarea de mici vezicule dureroase şi roșii. Acestea pot apărea atunci când un bărbierit prea fin afectează foliculul sau când vârful unui fir de păr ondulat se răsucește în folicul.
Ar trebui să-mi sun medicul?
Puțini medici vor acorda atenție firelor de păr concrescute sau iritației de după bărbierit. Dar dacă vă confruntați cu o iritație severă care nu se vindecă, ar putea fi o reacție alergică la crema sau gelul de bărbierit sau o infecție bacteriană sau micotică. Medicul va identifica şi trata problema. Şi dacă petele roșii cauzate de firele de păr concrescute devin mai dureroase şi mai inflamate în loc să se vindece, s-ar putea să aveți o infecție. Va fi nevoie de antibiotice prescrise de medicul dumneavoastră de familie.
Aveți grijă cum tăiați
Atunci când vă bărbieriți, faceți acest lucru în direcția de creștere a părului. Atunci când bărbații se bărbieresc pe gât, de exemplu, ei ar trebui să folosească o mișcare de sus în jos. Atunci când femeile își epilează picioarele, ar trebui să facă același lucru. Așa că folosiți o mișcare de sus în jos atunci când vă radeți pe picioare. Astfel, deși nu veți obține cel mai bun bărbierit, nici nu veți tăia firul atât de scurt încât să poată crește în piele.
Dacă vă radeți părul din zona axilară, nu trebuie să faceți greșeala de a întinde pielea din regiunea în care aplicați lama. Asta face ca perii să iasă un pic în afară, iar atunci când dați drumul la loc pielii după ce ați tăiat capetele, ei ajung cu vârful sub suprafața tegumentului. Din același motiv, bărbații nu ar trebui să tragă de pielea facială când se bărbieresc.
Scăpați de noduli
Peroxidul de benzoil, un ingredient prezent în multe creme pentru acnee şi soluții pentru față, poate fi de ajutor pentru a minimaliza această problemă.
Loțiunile care conțin acizi alfa-hidroxilici exfoliază pielea şi ajută la reducerea numărului de fire de păr care rămân prinse în piele. Folosiți o astfel de loțiune dimineața şi seara pe pielea bărbierită. Una dintre aceste aplicări ar trebui să fie făcută imediat după ce v-aţi bărbierit. Fiți atent însă – acești acizi pot fi iritanți, în special dacă pielea este udă. Atunci când începeți să folosiți o loțiune cu acizi alfa-hidroxilici, aplicați-o în fiecare seară până când observați în ce măsură o tolerați.
Pentru a reduce inflamația, aplicați o cremă care conține hidro -cortizon topic, urmând instrucțiunile de pe ambalaj. Atenție! Cremele cu corticosteroizi nu trebuie folosite, dacă este posibil, pe față; dacă trebuie totuși să faceți acest lucru, cumpărați cel mai blând steroid topic într-o doză cât mai mică – hidrocortizon 1% – şi folosiți-l doar o perioadă scurtă de timp.
Modalități de a nu vă bărbieri
Renunțați la ideea unui bărbierit foarte fin. Cu cât încercați sa va bărbieriți astfel, cu atât crește riscul de apariție a firelor concrescute.
Ca o alternativă la bărbierit, unele femei folosesc o loțiune sau cremă depilatoare. Produse similare sunt acum disponibile şi pentru bărbați. Respectați cu strictețe instrucțiunile din prospect. Folosiți produsul de cel mult două ori pe săptămână pentru a minimaliza riscul iritației pielii.
Citiți și Hamamelis – un balsam pentru contuzii.
Calmați iritația
Aloe vera este unul dintre cele mai bune produse naturale pentru pielea arsă sau iritată. Dacă aveți o plantă de aloe într-un ghiveci, rupeți vârful unei crenguțe, stoarceri niște gel din el şi aplicați direct pe piele. Sau folosiți un produs care să conțină extract de aloe. Cu toate acestea, cel mai bun este gelul de aloe vera 100%.
Avocado este bogat în vitamine şi uleiuri, având un efect calmant. Puteți aplica pulpă de avocado zdrobită direct de piele.
Castravetele este folosit de foarte mult timp ca leac pentru afecțiunile cutanate. Aplicați o felie direct pe zona iritată. Sau curățați un castravete, puneți-l într-un blender şi aplicați piureul rezultat pe zona respectivă. Puteți adăuga şi o felie de avocado.
Aplicați pe zona afectată cremă de gălbenele. Cremele care conțin extractul acestor flori au o lungă istorie în tratarea pielii infectate, inclusiv a iritației provocate de bărbierit.
Analizați-vă aparatul de ras
Pentru a minimaliza iritația, schimbați lama după trei sau patru folosiri. Dacă marginea lamei se deteriorează, nu trebuie să apăsați mai tare, provocând mai multă iritație. Aparatele de unică folosință nu ar trebui să fie folosite de mai mult de trei ori. Dacă aveți o barbă aspră şi neîngrijită, aruncați-le după un singur bărbierit.
Alternați bărbieritul umed cu folosirea unui aparat electric de bărbierit. Folosiți o modalitate o lună, apoi treceți la cealaltă. Dermatologii nu cunosc motivul, dar această schimbare de la un tip la altul scade șansele apariției iritației.
Citiți și Cum să scăpați de bătături și calozități?
Înmuiați firele și umeziți pielea
Dacă vă bărbieriți cu lama, asigurați-vă mai întâi că pielea şi părul sunt ude. Stați într-o baie sau țineți o bucată de material textil pe față timp de aproximativ 10 minute înainte de bărbierit. Atunci când
– pielea este udă, perii stau drept, lucru care face bărbieritul mai ușor. (Dacă folosiți un aparat electric de ras, părul facial şi pielea ar trebui să fie complet uscate.)
Alegeți crema de bărbierit care vi se potrivește. Optați pentru una creată pentru piele uscată, ideal fiind să conțină aloe vera. Evitați produsele parfumate şi pe cele care conțin peroxid de benzoil sau mentol. Acestea pot să vă irite pielea. Şi nu trebuie să vă bărbieriți cu săpun. Cremele şi gelurile de ras sunt mai consistente, mai emoliente şi oferă o protecție mai bună.
Evitați loțiunile de tip aftershave. Acestea conțin alcool, care poate să vă usuce pielea, fapt ce va agrava şi mai mult situația. O alternativă poate fi hamamelis-ul, care conține puțin alcool şi vă lasă pielea mai moale şi neiritată. Puteți de asemenea să o folosiți ca agent curățare dacă aveți nevoie.
Atunci când tubul este gol
Ați rămâne surprins de ceea ce puteți – foarte ușor – folosi ca substituenți pentru crema de ras atunci când descoperiți că ați rămas fără. lată câțiva care şi-au dovedit eficacitatea. Având la bază uleiuri, oferă protecția şi hidratarea de care aveți nevoie. Cu toate acestea, veți apela probabil la ei numai dacă sunteți disperați…
- – Crema de brânză
- – Gel de păr
- – Pastă de dinți
- – Frișcă
- – Unt de arahide (moale, nu crocant)
- – Unt
- – Cremă hidratantă
- – Maioneză
- – Spray cu ulei de gătit
1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest
Jurnal Spiritual