Patru motive îi fac pe oameni să intampine probleme in a avea rezultatele pe care ar trebui să le aibă în muncă:
-
Nu știu ce li se cere
2. Nu știu cum să facă ce li se cere
3. Nu știu de ce trebuie să facă ce li se cere
4. Există obstacole pe care ei nu le pot controla
Aceste patru motive pentru care oamenii nu au rezultate pe măsura potențialului lor cad în responsabilitatea liderului. Primele trei motive se referă la începerea muncii în mod corect. Un program de instruire, descrierea slujbei, instrumentele potrivite și previziunea, precum și abilitatea de a comunica, vor da rezultate excelente în îndeplinirea primelor trei condiții.
Uneori avem impresia că generația noastră are mai multe probleme decât cea dinaintea noastră. Oamenii au nevoie să-și schimbe perspectivele, nu problemele. Omul este mai important decât problema.
Aceste probleme dau sens vieții. Un înțelept a afirmat odinioară că singurul obstacol care stă în calea vulturului, împiedicându-l să zboare mai repede și mai ușor este aerul. Și totuși, dacă aerul nu ar exista, și mândra pasăre ar trebui să zboare în vid, ea ar cădea imediat la pământ. Chiar elementul care se opune zborului este în același timp condiția lui.
Strategiile sunt numeroase; principiile sunt puține. Strategiile se vor schimba; principiile nu se schimbă niciodată.
Aceeași lege conform căreia obstacolele sunt condiția succesului este valabilă și în viața individului. O viață fără obstacole și dificultăți ar reduce toate posibilitățile și energiile la zero. Eliminați problemele și viața își pierde puterea creatoare.
Problema ignoranței maselor dă sens educației. Problema sănătății ruinate dă sens medicinei.
Toată viața avem tendința să scăpăm de probleme și responsabilități. Când apare această tentație, amintiți-vă de tânărul care l-a întrebat pe bătrânul singuratic: ”Care este cea mai mare povară a vieții?”. Bătrânul a răspuns cu tristețe: ”Să nu ai nici o povară pe umeri”.
Între o persoană care are o probleme mari și o persoană care face ca o problemă să fie mare este o diferență ca de la cer la pământ.
Mulți oameni importanți au depășit problemele din viața lor. Mulți psalmi s-au scris în condiții vitrege. Majoritatea Epistolelor au fost scrise în închisoare. Cele mai multe idei mărețe ale celor mai mari gânditori din toate timpurile au trecut prin foc.
Bunyan a scris ”Drumul pelerinului” în închisoare.
Florence Nightingale, prea bolnavă ca să se poată ridica din pat, a reorganizat spitalele din Anglia.
Pe jumătate paralizat și sub permanenta amenințare a unui atac de apoplexie, Pasteur a fost neobosit în lupta împotriva bolii.
În cea mai mare parte a vieții sale, istoricul american Francis Parkman a fost victima unei suferințe atât de cumplite încât de abia reușea să mâzgălească câteva cuvinte gigantice pe o foaie de hârtie, și totuși a reușit să scrie douăzeci de volume magnifice de istorie.
Îngroapă-l pe cineva în zăpezile din Valley Forge și iată-l pe George Washington.
Obligă pe cineva să trăiască în sărăcie lucie și vei avea un Abraham Lincoln.
Imobilizat de o paralizie infantilă, își va depăși condiția ca un Franklin D. Roosevelt.
Cu arsuri atât de grave încât doctorii au spus că nu va mai putea merge niciodată – iată-l pe Glenn Cunningham care a depășit recordul de distanță de o milă în 1934.
Numește-l lent la învățătură și întârziat – clasează-l ca needucabil și va ieși din el un Albert Einstein.
Sub o conducere excelentă, o problemă capătă rareori proporții uriașe din cauză că ea este recunoscută și rezolvată ”din fașă”.
Marii lideri recunosc de obicei o problemă trecând prin următoarele faze:
- O percep înainte să o vadă (intuiție)
- Încep să caute și să pună înttrebări (curiozitate)
- Adună date (prelucrare)
- Împărtășesc sentimentele și constatările câtorva colegi de încredere (comunicare)
- Definesc problema (descriere)
- Își verifică resursele (evaluare)
- Iau o hotărâre (conducere).
Un plan de acțiune corect ne va da ocazia de a rezolva o problemă care poate părea de nerezolvat.
Este important să urmăm fazele unui plan de acțiune corect, chiar dacă nu ne grăbim să aruncăm responsabilitatea pe umerii altcuiva; întărit de o atitudine corectă, acest proces ne poate duce pe drumul cel mai scurt către soluția optimă.
”Dezvoltă liderul din tine”, John C. Maxwell
Jurnal Spiritual