Profil de învingător: Cum și-a câștigat Aretha Franklin titulatura de “Regina muzicii Soul”

0
356

aretha-franklin-picture-2Deși cunoscută pentru melodiile ei soul și fiind numită Regina muzicii Soul, Aretha Franklin a abordat cu mare succes asemenea jazz, blues, R&B, muzică gospel și rock. Renumita publicație Rolling Stone a clasat-o pe primul loc în topul „100 Greatest Singers of All Time”, iar în clasamentul „100 Greatest Artists of All Time” se află pe locul nouă.

Potrivit prestigioasei reviste de specialitate, Aretha Franklin figureaza printre cele mai mari interprete ale lumii, avand în palmares nu mai puțin de 18 premii Grammy. De altfel, în 1987, ea a fost prima femeie din lume a cărui nume a fost trecut în The Rock and Roll Hall of Fame, iar Time a numit-o drept una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.

Fiică de predicator

Aretha Louise Franklin s-a născut la 25 martie 1942, în Memphis, Tennessee, al patrulea dintre cei cinci copii ai unui predicator baptist și ai unei cântărețe de gospel. Talentul ei muzical a fost remarcat de la o vârstă fragedă, scrie Agerpres.

La vârsta de 10 ani s-a mutat cu familia în Detroit, Michigan. Pianistă talentată și având o voce puternică, până la 14 ani a înregistrat câteva cântece învățate la biserica unde tatăl ei era predicator. În timpul unui turneu al pastorului Franklin, s-a împrietenit cu mari artiști ca Mahalia Jackson, Sam Cooke și Clara Ward.  La 17 ani a început să cânte pop și blues.

Talentul pentru gospel

În 1960 a plecat la New York și curând a semnat cu Columbia Records. În 1961, single-ul ei “Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody” a urcat pe locul 37 în topurile pop. Au urmat câteva single-uri în Top10 R&B, dar acestea i-au evidențiat și mai mult talentul pentru gospel.
Împreună cu soțul și managerul ei Ted White a decis să se multe la Atlantic în 1967. Producătorul Jerry Wexler a introdus-o la studiourile Florence Alabama Musical Emporium. Alături de instrumentiști ca Eric Clapton sau Duane Allman, Aretha Franklin a înregistrat single-ul “I Never Loved A Man (The Way I Love You)”, care a devenit un hit în top 10, după care a plecat la New York pentru a înregistra “Do Right Woman, Do Right Man”, potrivit biography.com.
Primele premii Grammy

Și-a consolidat poziția în ierarhia muzicală în 1967 și 1968, cu o serie de single-uri care au devenit hituri clasice. În 1967, a lansat albumul “I Never Loved A Man (The Way I Love You)”. Prima piesă de pe album, “Respect”, un cover după Otis Redding, a ajuns pe locul 1 în topurile pop și R&B și i-a adus Arethei primele două premii Grammy.

Ea a urcat în Top 10 și cu piesele “Baby I Love You,” “Think,” “Chain of Fools,” “I Say A Little Prayer” and “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”.

A cântat la funeraliile lui Martin Luther King Jr

În 1968, Aretha a fost aleasă să cânte la funeraliile lui Martin Luther King Jr, unde a cântat “Precious Lord”. Ea a cântat, de asemenea, la Convenția Democrată din 1968. În anul următor, a divorțat de White.

În 1972 a cântat la funeraliile Mahaliei Jackson. Interesul său pentru muzica gospel a revenit, iar în 1972, albumul ”Amazing Grace” s-a vândut în peste de 2 milioane de exemplare, devenind cel mai bine vândut album gospel.

Queen of Soul

Succesul Arethei Franklin a continuat de-a lungul anilor ’70, câștigând opt premii consecutive Grammy pentru Best R&B Female Vocal Performance, și a cucerit titulatura de “Queen of Soul”. Ea a lucrat mult și și-a extins repertoriul cu cover-uri rock și pop.

În 1975, stilul disco a luat amploare și artiști precum Chaka Khan și Donna Summer păreau să eclipseze cariera lui Franklin. A înregistrat, în 1976, coloana sonoră pentru ”Sparkle”. În 1978, s-a căsătorit cu actorul Glynn Turman.

Apariții în cinematografie

În 1980 a jucat în filmul ”The Blues Brothers”, apoi a apărut în “Think” alături de John Belushi și Dan Aykroyd. A revenit în atenția noii generații de fani R&B și a semnat cu Arista Records. Noul ei album ”Jump To It”, lansat 1982, s-a bucurat de mare succes în topurile R&B și a câștigat o nominalizare la Grammy. Doi ani mai târziu, a divorțat de Turman.

În 1985, a lansat un alt album — ”Who’s Zoomin’ Who?”. care include single-ul single-ul “Freeway of Love” și a colaborat cu trupa Eurythmics. Albumul a cunoscut un record de vânzări. Următorul material discografic, din 1986, a rpimit Discul de aur, pe acest album fiind duetul cu George Michael “I Knew You Were Waiting (For Me)”, care a devenit hitul nr. 1 în topurile pop.

La inaugurarea prezidențială a lui Clinton

Un an mai târziu, a fost primul artist de gen feminin care a fost introdus în Hall Rock and Roll of Fame. De asemenea, în 1987, Universitatea din Detroit i-a acordat Arethei Franklin un doctorat onorific. În 1993, a fost invitată să cânte la inaugurarea prezidențială a lui Bill Clinton, iar în 1994 a primit premiul Grammy Lifetime Achievement.

În 1998, și-a reluat rolul din ”Blues Brothers 2000”, a relansat albumul “A Rose Is Still A Rose” și a primit în locul lui Luciano Pavarotti premiul Lifetime Achievement, pentru “Nessun Dorma”.

La inaugurarea prezidențială a lui Obama

În 2003, a lansat albumul ”So Damn Happy”. Doi ani mai târziu a primit Presidential Medal of Freedom și a devenit a doua femeie care a intrat în UK Music Hall of Fame.

În 2008, al 18-lea premiu Grammy pentru “Never Gonna Break My Faith” — o colaborare cu Mary J. Blige și a fost desemnată să cânte la inaugurarea prezidențială a lui Barack Obama în 2009.

Neobosită și la 73 de ani

În 2011, a lansat primul album propriu ”A Woman Falling Out of Love”. Pentru a promova proiectul, a efectuat mai multe concerte, inclusiv un concert de două seri la Radio City Music Hall din New York.

Cel mai recent album al artistei este ”Aretha Franklin Sings The Great Diva Classics”. În 2015 efectuează un amplu turneu în Statele Unite.

Ana Grama

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here