Program pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva. Sute de mii de creștini, așteptaţi la Iași

0
84
Pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva. Foto: ansamblulmitropolitaniasi.ro
Pelerinaj la moastele Sfintei Parascheva. Foto: ansamblulmitropolitaniasi.ro

Program pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mii de creștini, așteptaţi la Iași

În fiecare an, în preajma zilei de 14 octombrie, când se sărbătoreşte hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, Iaşiul devine cel mai mare centru de pelerinaj din ţară şi unul dintre cele mai mari din Europa.

La moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva, dar şi la cele ale sfinţilor aduşi în pelerinaj special cu această ocazie, vin să se închine atât ortodocşi, cât romano-catolici din ţară şi străinătate.

Program pelerinaj Sfânta Cuvioasă Parascheva. Mii de creștini, așteptaţi la Iași

Pelerinii care vin la Iaşi în această perioadă pentru a se închina la moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva vor putea să cinstească, în 2018, şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

Potrivit programului prezentat de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, manifestările dedicate sărbătorii hramului Sfintei Cuvioase Parascheva vor avea loc în perioada 11-14 octombrie.

Programul manifestărilor

În 11 octombrie, la primele ore ale dimineţii va fi organizată procesiunea cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi depunerea lor într-un baldachin special amenajat în curtea mitropolitană. Seara, un sobor de preoţi va întâmpina, la Aeroportul Iaşi, delegaţia care va aduce moaştele Sfintei Ecaterina.

În 12 octombrie, seara, pe străzile din preajma Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei va fi organizat pelerinajul Calea Sfinţilor. Cu acest prilej va fi organizată o procesiune cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva şi moaştele Sfintei Mari Muceniţe Ecaterina.

În 13 octombrie, dimineață, va fi oficiată sfinţirea bisericii Sfântului Mucenic Iulian din Tars din campusul universitar Tudor Vladimirescu.

În, 14 octombrie, când se prăznuieşte Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva, va avea loc slujba Sfintei Liturghii, care va fi oficiată pe un podium amplasat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul altarului Catedralei Mitropolitane. Seara va fi organizată o nouă ediţie a Serii Valorilor, o recepţie organizată de Primăria Municipiului Iaşi pentru a premia valorile locale.

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri

Sfânta Cuvioasă Parascheva, numită în popor Sfânta Vineri, este considerată a fi ocrotitoarea Moldovei. Ea trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea. S-a născut în Epivat (azi Boiados) în Tracia, pe ţărmul Mării Marmara, în apropiere de Constantinopol.

În 13 iunie 1641, moaştele au fost aşezate în Biserica mănăstirii “Sfinţii Trei Ierarhi”, unde au rămas depuse până în anul 1884, când au început lucrările de restaurare a sfântului lăcaş, fiind mutate în paraclisul mănăstirii.

Moaştele Sfântei Cuvioase Parascheva au fost duse în noua Catedrală Mitropolitană după ce, în seara zilei de 26 decembrie 1888, clădirea a fost cuprinsă de flăcări declanşate de o lumânare rămasă aprinsă lângă raclă. Potrivit scrierilor de la acea vreme, focul a ars mocnit toată noaptea, totul fiind prefăcut în scrum. Singurele neatinse de sinistru au fost moaştele Cuvioasei.

Sfânta Cuvioasa Parascheva a fost canonizată în şedinţa din 28 februarie 1950 a Sfântului Sinod al BOR, şedinţă în care s-a decis prăznuirea acesteia pe 14 octombrie.

CITEȘTE ȘI:

Părintele Ilie Cleopa – Predică la Sfânta Preacuvioasa Maica noastră Parascheva
Părintele Stăniloae despre Sfinţi şi sfinţenie – Bucură-te, Sfântă Cuvioasă Maică Parascheva, mult folositoare!
Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva
Stihuri de laudă închinate Sfintei Parascheva
Binefacerile Sfintei Cuvioase Parascheva

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here