Proiecţia filmului documentar “Ion” de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi

0
78

De Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, British Council vă invită să descoperiți experienţa unui nevăzător român la proiecţia filmului documentar “Ion”.

aaaBritish Council, în colaboare cu fundația „Light into Europe”, vă invită marți, 3 decembrie 2013, la vizionarea documentarului „Ion”, în regia lui Olivier Magis. Proiecția începe la ora 20.00, la sediul bibliotecii British Council, din Calea Dorobanților numărul 14 (Bucuresti), iar intrarea este liberă.

3 decembrie este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități, iar în semn de solidaritate cu acestea, British Council vă așteaptă la proiecția filmului documentar „Ion” care spune povestea unui cuplu român de nevăzători care au fost nevoiți să emigreze, împreună cu copilul lor, în urma unor ameninţări primite în timpul regimului comunist.

Filmul relatează circumstanțele în care un român născut în perioada dictaturii comuniste, rămas fără vedere din cauza unui accident, refugiat politic, ajunge să lucreze pentru poliția din Belgia.

„În timpul primului meu interviu cu Ion, am fost înconjurați de poliție, tocmai pentru a se asigura că nu va dezvălui informații confidențiale. Nu avea voie, de exemplu, să îmi dea detalii despre tehnicile folosite în ascultarea infractorilor. Cum Ion este un nume românesc, am fost intrigat, așa că am schimbat încet discuția înspre viața lui.”- declară regizorul Olivier Magis pentru site-ul belgian cinergie.be.

Poliția belgiană angajează persoane cu dizabilități vizuale pentru capacitățile lor auditive extraordinare. Filmul a fost lansat în 2013 și a fost prezentat la festivale internaționale de renume precum: „Millenium International Film Festival”, „Astra Film Festival” sau „Balkan Trafik! Festival”.

Conform World Health Organization, aproximativ 285 de milioane de oameni au dizabilități vizuale, dintre care 39 de milioane sunt nevăzători. Susținerea egalității de șanse și a diversității în toate formele sale sunt două dintre obiectivele pricipale ale British Council. Astfel, prin parteneriatul cu fundația Light into Europe, dar și prin proiecția documentarului „Ion”, British Council urmărește creșterea nivelului de conștientizare și înțelegere a dizabilităților senzoriale de către publicul larg și încurajarea persoanelor cu dizabilități de a participa activ în viața culturală a comunității.

 

Sursa: romaniapozitiva.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here