Bilanţ remarcabil pentru proiectul „Cities on stage / Oraşe pe scenă”

0
84
Cities on stageProiectul european „Cities on stage / Oraşe pe scenă”, la care Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu este partener, a ajuns în decembrie 2014 la finalul celei de-a doua etape. Bilanţul perioadei 2012-2014 este unul remarcabil: 673 de activităţi (din care 209 reprezentaţii pe scenele celor şapte parteneri; 678 de artişti implicaţi în proiect; 109.025 de participanţi la diversele activităţi (din care 51.611 spectatori); 170 de reprezentaţii în turnee, în alte ţări decât cele ale partenerilor principali.

Potrivit unui comunicat de presă, „Cities on stage / Oraşe pe scenă” este un proiect finanţat cu sprijin din partea Comisiei Europene prin Programul Cultura şi-şi propune să susţină un dialog creativ între Théâtre National din Bruxelles (Belgia), Folkteatern din Göteborg (Suedia), Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris (Franţa), Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu (România), Teatro de la Abadía din Madrid (Spania), Teatro Stabile di Napoli (Italia) şi Festivalul de la Avignon. Proiectul „Cities on stage / Oraşe pe scenă” se desfăşoară până în aprilie 2016.

Pe parcursul a cinci ani, teatrele partenere şi-au propus să realizeze şapte co-producţii ce au la bază scenarii originale. Intre 2011 şi 2016 au fost şapte artişti selectaţi pentru scrierea textelor: Fabrice Murgia (Belgia); Lars Norén (Suedia); Joël Pommerat (Franţa); Gianina Cărbunariu (România); Antonio Araujo (Brazilia); Emma Dante (Italia) şi Olivier Py (Franţa). Ei şi-au propus să realize o cronică provocatoare asupra lumii din jurul nostru, dând naştere unui repertoriu de spectacole noi; ele sunt conectate la noile realităţi ale continentului aflat într-o continuă transformare.

Din echipa creatorilor mai fac parte regizorii Nathalie Garraud (Franţa); Armel Roussel (Belgia); Mélanie Mederlind (Suedia); Vlad Massaci (România) şi David Iodice (Italia). Pe lângă cele şapte co-producţii, proiectul susţine o serie de programe secundare, printre care ateliere de lucru cu publicul, seminarii, activităţi educative pentru tineri şi workshop-uri pentru actori.

În cadrul proiectului, Gianina Cărbunariu a creat la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu spectacolul „Solitaritate”.

El a avut premiera în luna mai 2013. Anul 2014 a fost marcat de invitaţia în selecţia oficială a Festivalului de la Avignon, unde cele 8 reprezentaţii programate s-au jucat cu casa închisă şi au primit cronici entuziaste în presa franceză. Producția Gianinei Cărbunariu a fost însoțită la Avignon de o expoziție creată de Dan Perjovschi, intitulată „Ziarul Orizontal”, parte a unei secţiuni a proiectului intitulată „Moving Cities/Oraşe în mişcare”.

De asemenea, în mai 2014, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a găzduit timp de o lună un grup de şapte tineri actori francezi, care au participat la o serie de ateliere coordonate de regizorul Vlad Massaci. „Sibiu, o rană neînchisă”, proiect de teatru documentar, s-a finalizat prin prezentarea unui spectacol în cadrul celei de-a XXI-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, la câteva zile urmând o altă reprezentaţie, la Odéon-Théâtre de l’Europe din Paris.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here