Proiectul NASA – o dronă care nu lasă urme

0
312
dronaO echipă de specialiști din cadrul NASA lucrează la o biodronă, care va avea capacitatea de autodistrugere, după îndeplinirea misiunii, după  cum informeză CNN.

Prototipul micului spion zburător este realizat dintr-un material asemănător miceliului fibros al  ciupercilor. El este acoperit cu o proteină care se găsește în veninul de viperă. De asemenea, circuitele din dronă sunt printate folosind un tuș cu nanoparticule de argint.  Toate aceste caracteristici au fost concepute pentru a face drona cât mai ușor de degradat, în mediul natural. Constructorii afirmă că scopul acesteia este de a fi utilizată pentru a monitoriza ecosistemele vulnerabile, fără a aduce prejudicii mediului și nu în scopuri militare.

Echipa a afirmat că drona ar putea fi utilizată cu succes și pentru culegerea de date în cazul unor catastrofe precum accidente nucleare sau incendii forestiere. Acolo, accesul este de multe ori dificil de realizat.

Lynn Rothschild este coordonatorul proiectului. Ea a declarat pentru wired.co.uk  că ideea a prins viață după ce mai multe drone trimise în recunoaștere s-au prăbușit în timpul acțiunilor; astfel ele au afectat ecosistemele. Astfel crearea unui drone care nu infecteză mediul a devenit o provocare pentru echipa de specialiști.

Conform spuselor celor implicați în proiect, după impact, drona ar putea dispărea în câteva luni.

In prezent, aceștia lucrează pentru a reduce procesul de descompunere la doar câteva zile.

Deși majoritatea componentelor prezintă această capacitate de biodegradare, Raman Nelakanti, profesor la Universitatea Stanford, declara că „există și piese care nu pot fi înlocuite de biologie”. La primul său zbor, drona a fost echipată cu o baterie standard; ea a avut  patru elici independente și controale împrumutate de la un quadricopter obișnuit.

Ella Atkins este inginer aerospațial la Universitatea din Michigan. Ea este entuziasmată de biodrone, dar avertizează că acestea sunt sensibile la factorii de mediu. Acestea, deși în cele din urmă vor dispărea, nu este de dorit ca acestea să se adune pe fundul mărilor.

Cercetătorii speră să creze o dronă, care să fie în întregime biodegradabilă. In prezent se lucrează la o elice care să prezinte această caracteristică.

Emanuela P.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here