Proteinele și importanța lor – simptome ale deficienței proteice

0
161

proteineCum să asigurăm organismului necesarul de proteine – Importanța proteinelor – Simptome ale deficienței proteice – Alimentație diversificată – Organism sănătos

Proteina este elementul constitutiv de bază al tuturor celulelor vii. Trei sferturi din greutatea majorității celulelor din corp este dată de proteine. Acești compuși organici intră în alcătuirea enzimelor, a hormonilor, a anticorpilor, a neurotransmițătorilor și a celulelor imunitare.
Persoanele expuse riscului de deficiență proteică sunt cele care urmează un regim alimentar dezechilibrat, veganii sau vegetarienii care nu au aflat despre combinarea aminoacizilor, consumatorii-dependenți de fast-food, persoanele care locuiesc singure și neglijează aspectul culinar și anumiți copii.
Chiar și în țările dezvoltate, unde există o alimentație foarte diversificată, există numeroase persoane cu deficit de proteine.
Patrick Holford, terapeut nutrițional, autor, director executiv al fundației Food for the Brain și Jennifer Meek, imunolog și consultant în nutriție, ne pun la dispoziție un set de întrebări care facilitează identificarea acestei tulburări. Dacă răspunsul tău este afirmativ la majoritatea întrebărilor următoare, te-ai putea număra printre persoane cu lipse proteice.

 1. Îți este greu să stai drept pe scaun sau în picioare?
 2. Ai umerii rotunjiți, pieptul înfundat sau platfus?
 3. Părul și unghiile îți cresc încet?
 4. Ai probleme cu memoria sau concentrarea?
 5. Suferi de schimbări de dispoziție – depresie, anxietate și irascibilitate?
 6. Ai tulburări de somn?
 7. Suferi adesea de infecții?
 8. Ai dureri musculare?
 9. Ți se pare că arăți mai bătrân decât ești, de fapt?
 10. Îți este foame în permanență?
 11. Ai probleme digestive: indigestie, constipație?
 12. Ai fluctuații și probleme de greutate?
 13. Suferi de hipotensiune?
 14. Suferi de retenție de apă?
Rolul aminoacizilor din proteine în starea noastră generală de sănătate

Atunci când consumăm proteine din diverse alimente, organismul nostru le descompune în aminoacizii constituenți, pe care îi reconstituie apoi în proteinele de care are nevoie. Aminoacizii au rol esențial, unii controlând memoria, alții somnul, dispoziția, nivelurile de energie, relaxarea, reacția sistemului imunitar. Aminoacizii alcătuiesc acidul vieții, ADN-ul.
Pentru sistemul imunitar, proteinele și, implicit, aminoacizii, în echilibru corect, sunt esențiali pentru producerea celulelor imunitare și a anticorpilor care combat infecțiile. Persoanele care urmează regimuri alimentare în care se privează de proteină animală trebuie să se asigure că știu cum să combine alimentele pentru a crește nivelul de aminoacizi. Ele trebuie să ia în calcul aport de proteine din alte surse.
A urma sfatul unui nutriționist și a te prezenta la specialist în cazul în care apar simptomele precizate reprezintă o măsură care se impune pentru redobândirea echilibrului.

Te invit să citești și Idei culinare exotice – Tort de bergamote.

Mihaela Mușetescu