De ce ne protejează aspirina de cancer?

0
89

Aspirina duce la încetinirea ritmului în care apar mutaţiile ce provoacă dezvoltarea necontrolată a celulelor. 

AspirinaFolosirea aspirinei şi altor medicamente antiinflamatoare nesteroidiene reduce în mod semnificativ riscul de cancer, însă până acum nimeni nu a reuşit să înţeleagă de ce.

Acum, cercetătorii au descoperit că aceste medicamente încetinesc acumularea unui tip anume de schimbare a ADN-ului. Acestea poartă numele de anomalii somatice ale genomului. Aceste anomalii provoacă dezvoltarea necontrolată a celulelor.

Oamenii de ştiinţă au studiat 13 persoane ce suferă de esofagul Barrett.

Aceasta este o afecţiune în care celulele esofagului sunt vătămate, de regulă din cauza refluxului gastric. Uneori celulele devin precanceroase, iar rar această problemă conduce la dezvoltarea cancerului de esofag.

Cercetătorii au efectuat biopsii periodic, de-a lungul unei perioade de aproximativ 12 ani, pentru a urmări anomaliile somatice ale genomului. De-a lungul timpului, oamenii de ştiinţă au descoperit că medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene duceau la o reducere cu 90% a numărului de mutaţii.

„Am folosit tehnici utilizate de regulă pentru a măsura rata mutaţiilor în virusuri pentru HIV pentru a măsura rata mutaţiilor la oameni”, a explicat coordonatorul studiului, Carlo C. Maley, directorul Center for Evolution and Cancer din cadrul Universităţii California. „Am măsurat elemente întregi ale cromozomului care sunt şterse sau copiate”, a mai spus Maley.

Aparent, aspirina duce la încetinirea ritmului în care apar aceste mutaţii.

Studiul publicat în PLoS Genetics este foarte mic, cauţionează doctorul Maley, nefiind încă reprodus într-o populaţie mai mare. Dar ţinând cont că majoritatea cancerelor au nevoie de câteva decenii pentru a se dezvolta, explică doctorul, „dacă reuşim să-l încetinim, am putea să-l încetinim suficient încât să permitem oamenilor să moară din alte cauze”, a concluzionat cercetătorul.

Sursa: ziarulevenimentul.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here